piątek, 7 października 2016

Syrniki, czyli rosyjskie placki serowe




Wszystkie narody mają swoje słodkie placki, znamy przecież racuchy, crepes czy pancakes. Idąc dalej możemy sięgnąć po marokańskie baghrir czy greckie tiganites (może już niedługo zagoszczą na naszym blogu ;) ). Rosjanie też mają coś do powiedzenia w tej kwestii - ich syrniki są delikatne, puszyste i po prostu pyszne. Słodkie, serowe placuszki w sam raz na śniadanie czy słodki, wegetariański obiad. Ja się zakochałam!

SYRNIKI

Składniki na ok. 6 placków:
250 g twarogu
1 jajko
2 łyżki mąki
1,5 łyżki cukru
ew. 3 łyżki żurawiny suszonej (lub innych suszonych lub świeżych drobnych owoców, orzechów)
szczypta soli

Dodatkowo:
mąka
masło klarowane lub zwykłe

Ser przecieramy przez sitko na gładką masę lub blendujemy. Dodajemy jajko, mąkę, cukier i żurawinę i mieszamy na gładką masę. Mokrymi rękoma formujemy placki (kulki, które następnie rozpłaszczamy), obtaczamy w mące i smażymy na maśle (na średnim ogniu), na złoty kolor. Placki możemy podać same lub z miodem czy dżemem.



2 komentarze:

  1. Mógłby mi ktoś zrobić takie śniadanie do łóżka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samemu sobie też czasami warto zrobić taką przyjemność <3

      Usuń