Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
pomarańcze
pomidory
płatki owsiane
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
śmietana
świąteczne
żurawina
niedziela, 9 października 2016
Tajine z kurczakiem
W poszukiwaniu nowych smaków warto zapoznać się z kuchnią marokańską. Poza popularnym już w Polsce kuskusem sztandarowym daniem z tamtych stron jest tażin, przyrządzany w charakterystycznym naczyniu o tej samej nazwie. Przygotowanie składników do tażina jest proste, a w trakcie pieczenia mięso nabiera miękkości i smaki świetnie się ze sobą łączą. Spróbujcie! :)
TAJINE (TAŻIN) Z KURCZAKIEM
Składniki:
10 filetów z udka kurczaka
4-5 ząbków czosnku
cebula
szklanka oliwek
2 garści fistaszków
papryczka chilli
żółta papryka
cukinia
3-4 łyżki oleju
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kurkumy
4 łyżeczki przyprawy ras el hanout
sól
pieprz
świeża kolendra
Kurczaka zamarynować w oleju wymieszanym z przyprawami (odstawić na kilka godzin). Lekko obsmażyć kurczaka, włożyć do tażina. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po godzinie dodać pozostałe składniki (orzeszki jeszcze później, pod sam koniec pieczenia). Danie jest gotowe, kiedy mięso nabierze zupełnej miękkości (po ok. 2h pieczenia). Tażin podawać posypany świeżą kolendrą z ryżem lub kuskusem.
Jeśli nie macie możliwości przyrządzić tajine w przeznaczonym do tego naczyniu - spróbujcie użyć po prostu brytfanki przykrytej folią :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz