niedziela, 9 października 2016

Tajine z kurczakiem



W poszukiwaniu nowych smaków warto zapoznać się z kuchnią marokańską. Poza popularnym już w Polsce kuskusem sztandarowym daniem z tamtych stron jest tażin, przyrządzany w charakterystycznym naczyniu o tej samej nazwie. Przygotowanie składników do tażina jest proste, a w trakcie pieczenia mięso nabiera miękkości i smaki świetnie się ze sobą łączą. Spróbujcie! :)

TAJINE (TAŻIN) Z KURCZAKIEM

Składniki:
10 filetów z udka kurczaka
4-5 ząbków czosnku
cebula
szklanka oliwek
2 garści fistaszków
papryczka chilli
żółta papryka
cukinia
3-4 łyżki oleju
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kurkumy
4 łyżeczki przyprawy ras el hanout
sól
pieprz
świeża kolendra

Kurczaka zamarynować w oleju wymieszanym z przyprawami (odstawić na kilka godzin). Lekko obsmażyć kurczaka, włożyć do tażina. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po godzinie dodać pozostałe składniki (orzeszki jeszcze później, pod sam koniec pieczenia). Danie jest gotowe, kiedy mięso nabierze zupełnej miękkości (po ok. 2h pieczenia). Tażin podawać posypany świeżą kolendrą z ryżem lub kuskusem.
Jeśli nie macie możliwości przyrządzić tajine w przeznaczonym do tego naczyniu - spróbujcie użyć po prostu brytfanki przykrytej folią :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz