czwartek, 13 października 2016

Cannelloni z mięsem z sosem szpinakowo - pieczarkowym


Dziś mamy dla Was pyszny pomysł na obiad! Jeżeli lubicie włoskie smaki, spaghetti czy lasagne bolognese to przepis z pewnością dla Was. Pyszne cannelloni z sosem podobnym do tradycyjnego bolognese (a przy okazji dużo prostszym do przygotowania), a do tego klasyczny beszamel i drobne urozmaicenie - dodatkowy sos ze szpinakiem i pieczarkami. Dla takiego efektu warto poświęcić trochę czasu!

CANNELLONI Z MIĘSEM Z SOSEM SZPINAKOWO-PIECZARKOWYM

Składniki na ok 4 porcje:
1 opakowanie makaronu cannelloni (250 g)

Nadzienie:
2 cebule
1 kg mięsa mielonego wieprzowego
750 g przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku czosnku
1 garsć świeżej świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz

Sos:
1 cebula
250 g pieczarek
150 g szpinaku
120 g mascarpone
olej
czosnek
sól
pieprz

Beszamel:
1 łyżka masła
1 czubata łyżka mąki
1 szklanka mleka
5-7 łyżek startego parmezanu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 jajko

Nadzienie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i podsmażamy na 1-2 łyżkach oleju. Dodajemy mięso mielone i smażymy. Gdy mięso nie będzie już surowe dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek, posiekaną bazylię, cukier i przyprawy, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy wszystko razem około 5 minut i przestudzamy.
Sos: Cebulę kroimy w drobną kostkę, podobnie pieczarki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, dodajemy cebulę, a gdy ta się zeszkli, dorzucamy pieczarki. Pieczarki przysmażamy na złoto, dodajemy liście szpinaku. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość i stanie się miękki, dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym (ew. granulowanym) czosnkiem do smaku.
Beszamel: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy cały czas trzymając garnek  na ogniu, jednocześnie pilnując, żeby nie przypalić masy. Do mąki z masłem dodajemy podgrzane mleko, dokładnie mieszamy, dodajemy parmezan oraz gałkę muszkatołową, mieszamy, aż masa zgęstnieje, wtedy zdejmujemy z ognia. Jajko ubijamy i cienkim strumieniem wlewamy do masy, cały czas mieszając.
Składanie dania: Cannelloni nadziewamy mięsem i ciasno układamy pierwszą warstwę w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej należy nasmarować tłuszczem (najlepiej zwykłym olejem). Na cannelloni nakładamy równomiernie sos szpinakowo- pieczarkowy, tak żeby oblał dokładnie ścianki makaronu, miejsca niepokryte sosem niestety nie zmiękną, makaron będzie surowy. Na sos nakładamy cienką warstwę beszamelu (około 1/3 całego beszamelu). Na wierzchu układamy drugą warstwę nadzianego makaronu, zalewamy resztą beszamelu, dokładnie oblewając cały makaron. Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut, na ostatnie 5 minut można włączyć opcję grill. Gotowe!

2 komentarze:

  1. Cudowne jest to cannelloni. Zapraszam na swój blog kulinarny. :) Wiele przepisów, które na pewno Ciebie zainteresują. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za zaproszenie, będziemy zaglądać :) mamy nadzieję, że przygotujesz nasze cannelloni i zjesz ze smakiem <3

      Usuń