poniedziałek, 24 października 2016

"Pieguski" - ciasteczka z czekoladą


Dziś przepis na kruche ciasteczka z kawałkami czekolady - pyszne, słodkie i chrupiące. Bardzo prosto je przyrządzić, składniki każdy łasuch ma w swojej kuchni, a na dodatek upieką się w dosłownie kilka chwil. Już nie musicie biec do sklepu po takie słodkości, bo z łatwością przygotujecie je w domu! Oj łatwo stracić dla nich głowę!

CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ À LA PIEGUSKI

Składniki na ok 30 sztuk:
200 g mąki
100 g czekolady gorzkiej
80 g czekolady mlecznej
100 g cukru
90 g masła
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Czekolady (proporcje czekolad możemy zmieniać, możemy zamienić je również na orzechy czy suszone owoce), kroimy w drobną kostkę i mieszamy ze sobą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W misce ucieramy masło w temperaturze pokojowej z cukrem, dodajemy jajko i dalej mieszamy, następnie dodajemy stopniowo mączną mieszankę i łączymy składniki ze sobą. Na końcu dodajemy czekoladę i delikatnie, dokładnie mieszamy. Z masy formujemy wałeczek o średnicy 2- 2,5 cm, kroimy na porcje o długości 2-2,5 cm i formujemy kulki. Kulki rozpłaszczamy, nadając kształt ciasteczkom, następnie rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość duże odstępy. Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12 minut, studzimy i wcinamy!


4 komentarze: