środa, 7 września 2016

Polędwiczki, sos musztardowy, pieczarki


Delikatne polędwiczki wieprzowe, podsmażone na złoto pieczarki i wyśmienity sos musztardowy z odrobiną miodu. Brzmi pysznie, prawda? Własnie takie danie proponujemy Wam dzisiaj i gwarantujemy, że to świetny pomysł na obiad! Takie polędwiczki fantastycznie komponują się z kopytkami, makaronem czy zwykłymi ziemniakami. Smacznego!

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MUSZTARDOWYM

Składniki na 3-4 porcje:
1 polędwiczka wieprzowa
1 łyżeczka oregano
2 łyżki oleju
½ łyżki masła
300 g pieczarek
2 łyżki brandy lub whisky
4 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka miodu
125 ml śmietanki 30%
1 łyżka sosu sojowego
pieprz
sól
natka pietruszki

Polędwiczkę kroimy na kotleciki i rozpłaszczamy ręką (nie rozbijamy tłuczkiem), obsypujemy oregano i pieprzem. Pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy na rozgrzanej 1 łyżce oleju, gdy pieczarki się zrumienią dodajemy masło i chwilę jeszcze podsmażamy, zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, rozgrzewamy i smażymy polędwiczki, solimy. Gdy polędwiczki się zrumienią dodajemy alkohol i go odparowujemy. Następnie dodajemy musztardę, śmietankę (stopniowo, najpierw około 3 łyżek, dopiero następnie resztę), miód, sos sojowy i pieczarki. Gotujemy wszystko razem około 5 minut. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Przepis zaczerpnięty z http://kwestiasmaku.com



2 komentarze:

  1. Ja jadłam z kaszą gryczaną. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie danie idealnie pasuje do kaszy! Następnym razem właśnie tak podam to danie w domu :)

      Usuń