Czekolada i maliny to duet idealny, a dziś - kiedy w każdym sklepie już możemy dostać te tak pięknie pachnące owoce - nie można się powstrzymać i trzeba ja wrzucić do koszyka. No to skoro już mamy maliny to proponuję dorzucić czekoladę i voilà możemy szykować przepyszny deser!
CZEKOLADOWE BABECZKI Z MALINAMI
Składniki na 12 babeczek:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 jajka
180 g drobnego cukru
100 g mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g malin (mogą być mrożone)
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę
i chwilkę trzymamy na małym ogniu mieszając, odstawiamy do pełnego
rozpuszczenia czekolady i ostudzamy.
Wszystkie składniki oprócz malin miksujemy ze sobą (masę
maślano - czekoladową również). Gdy masa będzie jednolita dodajemy maliny
(jeżeli mamy mrożone nie musimy ich wcześniej rozmrażać) i mieszamy delikatnie
łyżką. Ciasto nakładamy do foremek na babeczki do 2/3 wysokości.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy
około 20-25 minut- patyczek do sprawdzania ma być nieoblepiony ciastem, ale
może być na nim widać ślady czekolady.
Przepis zaczerpnięty z http://mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz