środa, 15 czerwca 2016

Babeczki, czekolada, maliny


Czekolada i maliny to duet idealny, a dziś - kiedy w każdym sklepie już możemy dostać te tak pięknie pachnące owoce - nie można się powstrzymać i trzeba ja wrzucić do koszyka. No to skoro już mamy maliny to proponuję dorzucić czekoladę i voilà  możemy szykować przepyszny deser!

CZEKOLADOWE BABECZKI Z MALINAMI

Składniki na 12 babeczek:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 jajka
180 g drobnego cukru
100 g mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g malin (mogą być mrożone)

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę i chwilkę trzymamy na małym ogniu mieszając, odstawiamy do pełnego rozpuszczenia czekolady i ostudzamy.
Wszystkie składniki oprócz malin miksujemy ze sobą (masę maślano - czekoladową również). Gdy masa będzie jednolita dodajemy maliny (jeżeli mamy mrożone nie musimy ich wcześniej rozmrażać) i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto nakładamy do foremek na babeczki do 2/3 wysokości.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut- patyczek do sprawdzania ma być nieoblepiony ciastem, ale może być na nim widać ślady czekolady.

Przepis zaczerpnięty z http://mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz