poniedziałek, 13 czerwca 2016

Szparagi, jajko, grzanka


Ostatnio byłam ze znajomymi na hipsterskim lunchu w centrum Warszawy. Cała restauracja była mocno nowoczesna, a proponowane w menu dania były bardzo inspirujące i brzmiały po prostu pysznie. Wybrałam sezonowy składnik, czyli szparagi i idealnie uzupełniające je jajko w koszulce. Jak można się domyślić zjadłam pyszy posiłek, na tyle pyszny że postanowiłam odtworzyć go w domu, oto on!

GRZANKA ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM W KOSZULCE

Składniki na 1 grzankę:
1 kromka dobrego chleba
1 łyżeczka serka śmietankowego do smarowania
3 szparagi
1 jajko
1 rzodkiewka
kilka liści szpinaku
sól
pieprz
ocet

Szparagi myjemy i odkrawamy zdrewniałe końcówki, gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie (młode szparagi gotujemy na stojąco - końcówki powinny wystawać z wody - ugotują się od gorącej pary). W międzyczasie podpiekamy chleb. W tym samym czasie przygotowujemy jajko - zagotowujemy około 1/2 listra wody, dodajemy 2-3 łyżki octu, w gotującej się wodzie robimy łyżką wir i dodajemy jajko - mieszamy delikatnie aż utworzy się  kula, gotujemy około 4 minut (ewentualnie małą miseczkę wykładamy folią spożywczą, robimy zagłębienie i wbijamy w nie jajko, zakręcamy folię robiąc sakiewkę - w takiej sakiewce gotujemy jajko [również około 4 minut], następnie delikatnie wyjmujemy z folii - osiągniemy bardzo podobny efekt). Chleb smarujemy serkiem, wykładamy szpargi a na nie jajko, które oprószamy solą i pieprzem. Podajemy z pokrojoną w plasterki rzodkiewką i listkami szpinaku.

1 komentarz: