Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
pomarańcze
pomidory
płatki owsiane
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
śmietana
świąteczne
żurawina
poniedziałek, 13 czerwca 2016
Szparagi, jajko, grzanka
Ostatnio byłam ze znajomymi na hipsterskim lunchu w centrum Warszawy. Cała restauracja była mocno nowoczesna, a proponowane w menu dania były bardzo inspirujące i brzmiały po prostu pysznie. Wybrałam sezonowy składnik, czyli szparagi i idealnie uzupełniające je jajko w koszulce. Jak można się domyślić zjadłam pyszy posiłek, na tyle pyszny że postanowiłam odtworzyć go w domu, oto on!
GRZANKA ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM W KOSZULCE
Składniki na 1 grzankę:
1 kromka dobrego chleba
1 łyżeczka serka śmietankowego do smarowania
3 szparagi
1 jajko
1 rzodkiewka
kilka liści szpinaku
sól
pieprz
ocet
Szparagi myjemy i odkrawamy zdrewniałe końcówki, gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie (młode szparagi gotujemy na stojąco - końcówki powinny wystawać z wody - ugotują się od gorącej pary). W międzyczasie podpiekamy chleb. W tym samym czasie przygotowujemy jajko - zagotowujemy około 1/2 listra wody, dodajemy 2-3 łyżki octu, w gotującej się wodzie robimy łyżką wir i dodajemy jajko - mieszamy delikatnie aż utworzy się kula, gotujemy około 4 minut (ewentualnie małą miseczkę wykładamy folią spożywczą, robimy zagłębienie i wbijamy w nie jajko, zakręcamy folię robiąc sakiewkę - w takiej sakiewce gotujemy jajko [również około 4 minut], następnie delikatnie wyjmujemy z folii - osiągniemy bardzo podobny efekt). Chleb smarujemy serkiem, wykładamy szpargi a na nie jajko, które oprószamy solą i pieprzem. Podajemy z pokrojoną w plasterki rzodkiewką i listkami szpinaku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuń