NALEŚNIKI Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ/RAZOWEJ/ŻYTNIEJ
Składniki na ok. 8 naleśników:
1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej/razowej/żytniej
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy ciasto na godzinę do lodówki. Po wyjęciu, jeżeli ciasto jest zbyt gęste dolewamy jeszcze trochę wody gazowanej - ciasto powinno być lejące, żeby można je było łatwo rozprowadzić po patelni, a smażone naleśniki wyszły cienkie. Naleśniki smażymy na średnim ogniu, na odrobinie oleju (żeby było łatwiej możemy go rozprowadzać ręcznikiem papierowym). Ciasto naleśnikowe wylewamy zawsze na nagrzaną patelnię i nie na środek patelni, ale bliżej jednego z brzegów - wtedy łatwiej jest je rozlać po całej powierzchni. Naleśniki z mąki pełnoziarnistej trzeba smażyć odrobinę dłużej, niż te zwykłe (2,5 - 3 minuty z każdej strony). Naleśnika przewracamy na drugą stronę smażenia dopiero wtedy gdy wierzchnia warstwa wyschnie - dzięki temu naleśniki nie porozpadają się.
Naleśniki pełnoziarniste świetnie komponują się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz