piątek, 17 czerwca 2016

Pełnoziarniste, żytnie lub razowe - zdrowsze naleśniki

Uwielbiam naleśniki, a najbardziej najprostsze, te z białej mąki z dżemem truskawkowym. Czasami jednak warto sięgnąć po coś innego, zmiana mąki na pełnoziarnistą sprawia, że naleśniki są zdrowsze i bardziej sycące, a moim zdaniem również lepiej od tych klasycznych komponują się ze słonymi dodatkami. Zapraszam do smażenia! A na marginesie dodam, że podobny efekt osiągniecie również z mąką żytnią i razową.

NALEŚNIKI Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ/RAZOWEJ/ŻYTNIEJ

Składniki na ok. 8 naleśników:
1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej/razowej/żytniej
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia

Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy ciasto na godzinę do lodówki. Po wyjęciu, jeżeli ciasto jest zbyt gęste dolewamy jeszcze trochę wody gazowanej - ciasto powinno być lejące, żeby można je było łatwo rozprowadzić po patelni, a smażone naleśniki wyszły cienkie. Naleśniki smażymy na średnim ogniu, na odrobinie oleju (żeby było łatwiej możemy go rozprowadzać ręcznikiem papierowym). Ciasto naleśnikowe wylewamy zawsze na nagrzaną patelnię i nie na środek patelni, ale bliżej jednego z brzegów - wtedy łatwiej jest je rozlać po całej powierzchni. Naleśniki z mąki pełnoziarnistej trzeba smażyć odrobinę dłużej, niż te zwykłe (2,5 - 3 minuty z każdej strony). Naleśnika przewracamy na drugą stronę smażenia dopiero wtedy gdy wierzchnia warstwa wyschnie - dzięki temu naleśniki nie porozpadają się. 
Naleśniki pełnoziarniste świetnie komponują się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz