czwartek, 23 czerwca 2016

Dorsz, bób, sos limonkowy




Sezon letni trwa w najlepsze, na targowych straganach coraz więcej sezonowych warzyw i owoców. Czas na fasolkę szparagową, pomidory malinowe i bób. Wszyscy znamy te śmieszne zielone nasionka, gotowane w osolonej wodzie i wcinane przez każdego domownika na swój sposób: ze skórką, bez, z masłem, z pieprzem, bardzo twarde i te miękkie jak masło. Ale bób można jeść też na inne sposoby, na przykład jako pyszny dodatek do ryby. Zapraszam po przepis!

DORSZ Z BOBEM, PIECZARKAMI I SOSEM LIMONKOWYM

Składniki na 3-4 porcje:
Ryba:
500 g dorsza (1 duży filet) lub łososia
1 ząbek czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
1/2 limonki (skórka)
4 liście bazylii
1/2 szklanki oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Warzywa:
500 g bobu
250 g pieczarek
2 łyżki oliwy
100 g masła
2 ząbki czosnku
4 liście bazylii
sól
pieprz

Sos:
200 g mleka kokosowego
1 limonka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
30 g masła
4 liście bazylii
sól
pieprz

Ryba: Wszyskie składniki marynaty mieszamy dokładnie ze sobą (czosnek i bazylię drobno siekamy), dodajemy oczyszczony i podzielony na porcje filet z dorsza lub łososia i pokrywamy marynatą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy do pieczenia, do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 12 minut.

Warzywa: Pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy na oliwie, aż się zrumienią. Dodajemy masło, sól, pieprz, czosnek pokrojony w plasterki i smażymy około 5 minut na średnim ogniu. Dodajemy opłukany bób i pokrojona bazylię. Smazymy na wolnym ogniu około 10 minut, aż bób zmięknie.

Sos: Mleko kokosowe wylewamy na zimną patelnię i zaczynamy podgrzewać, Dodajemy masło, sos sojowy, miód, posiekaną bazylię, otartą skórkę i sok z limonki, sól oraz pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

Na talerz nakładamy łyżkę sosu, na sos nakładamy porcję warzyw oraz rybę.

Przepis zaczerpnięty z  "Przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. Ryby są super"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz