Czasami mniej oznacza więcej i tak jest w tym przypadku. Dobrej jakości składniki, makaron ugotowany al dente i świeże przyprawy - oto przepis na sukces w przypadku spaghetti aglio e olio. Dla tych, którzy lubią ostrzejsze smaki proponuję klasyczny dodatek w postaci papryczki chili, wtedy powstaje aglio, olio e peperonciono. Smacznego!
SPAGHETTI AGLIO E OLIO
Składniki na 4 porcje:
500 g makaronu spaghetti
100 ml oliwy + 1 łyżka
6 ząbków czosnku
2 garście świeżej bazylii
ser typu parmezan
sól
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opokawaniu w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Na 5 minut przed upływem czasu gotowania makaronu na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek, chwilkę smażymy na małym ogniu i dodajemy posiekaną bazylię. Odlewamy makaron i mieszamy z oliwą z przyprawami, podgrzewamy przez chwilę wszystko razem, gotowe!
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
pomarańcze
pomidory
płatki owsiane
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
śmietana
świąteczne
żurawina
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo lubię jeść makaron w ten sposób
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zachęcam do odwiedzin mojego bloga o reklamie
Ja tak robię, tylko dodaję mielone tofu zamiast parmezanu
OdpowiedzUsuń