Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
pomarańcze
pomidory
płatki owsiane
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
śmietana
świąteczne
żurawina
piątek, 3 czerwca 2016
Boterkoek - ciasto maślane
Ostatnio szukałam przepisu na ciasto rodem z Holandii i po raz kolejny przekonałam się jak inspirujący potrafi być Internet. Niestety nie byłam w stanie wybrać spośród morza przepisów tego jedynego, więc koniec końców upiekłam dwa ciasta. Dziś przedstawiam pierwsze z nich - delikatne, puszyste i maślane, w sam raz do porannej kawy lub popołudniowej herbaty.
HOLENDERSKIE CIASTO MAŚLANE
Składniki na małą blachę:
200 g masła
200 g mąki pszennej
190 g cukru
2 jajka
2 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
Jedno jajko roztrzepujemy w miseczce. Do miękkiego masła dodajemy stopniowo cukier i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jedno jajko i połówkę wcześniej roztrzepanego i dalej mieszamy, następnie stopniowo dodajemy mąkę i cukier waniliowy i delikatnie miksujemy. Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy drugą połówką roztrzepanego jajka. Wkładamy ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30-35 minut, aż skórka się zrumieni, a patyczek do sprawdzania ciasta będzie suchy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz