Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
pomarańcze
pomidory
płatki owsiane
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
śmietana
świąteczne
żurawina
czwartek, 9 czerwca 2016
Gevulde Speculaas - tarta migdałowa
Tak, jak wspominałam - nie mogąc się zdecydować na jedno ciasto pieczone tradycyjnie w Holandii, zdecydowałam się na zrobienie dwóch. Pierwsze - maślane i delikatne już znacie (dla zainteresowanych przepis tutaj klik), dziś przepis na coś trudniejszego i o bardziej zdecydowanym smaku. Jeżeli lubicie migdały i słodkości, albo poszukujecie oryginalnego pomysłu na wypiek, to z pewnością ciasto dla Was.
HOLENDERSKA TARTA MIGDAŁOWA
Składniki na formę do tarty o średnicy 24 cm:
Na spód:
260 g mąki pszennej
2 łyżki przyprawy do piernika
200 g brązowego cukru
szczypta soli
220 g masła
2 łyżki mleka
1 żółtko
Na nadzienie:
100 g płatków migdałowych
125 g cukru pudru
1 białko
1 łyżka rumu lub innego alkoholu
1 łyżeczka ciepłej wody
Do posmarowania ciasta:
1 żółtko
Mieszamy mąkę z przyprawą do piernika, cukrem i solą. Dodajemy pokrojone drobno masło i łączymy składniki ze sobą, aż ciasto zacznie przypominać mory piasek. Dodajemy żółtko i mleko i zagniatamy ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Płatki migdałowe blendujemy z wodą i rumem, dodajemy białko oraz cukier i dokładnie mieszamy.
Blachę do tarty smarujemy masłem i wykładamy spód oraz boki połową schłodzonego ciasta, na ciasto wykładamy nadzienie migdałowe i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugą połową ciasta, smarujemy żółtkiem. Wkładamy do rozgrzanego do 175-180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz