czwartek, 9 czerwca 2016

Gevulde Speculaas - tarta migdałowa


Tak, jak wspominałam - nie mogąc się zdecydować na jedno ciasto pieczone tradycyjnie w Holandii, zdecydowałam się na zrobienie dwóch. Pierwsze - maślane i delikatne już znacie (dla zainteresowanych przepis tutaj  klik), dziś przepis na coś trudniejszego i o bardziej zdecydowanym smaku. Jeżeli lubicie migdały i słodkości, albo poszukujecie oryginalnego pomysłu na wypiek, to z pewnością ciasto dla Was.

HOLENDERSKA TARTA MIGDAŁOWA

Składniki na formę do tarty o średnicy 24 cm:
Na spód:
260 g mąki pszennej
2 łyżki przyprawy do piernika
200 g brązowego cukru
szczypta soli
220 g masła
2 łyżki mleka
1 żółtko

Na nadzienie:
100 g płatków migdałowych
125 g cukru pudru
1 białko
1 łyżka rumu lub innego alkoholu
1 łyżeczka ciepłej wody

Do posmarowania ciasta:
1 żółtko

Mieszamy mąkę z przyprawą do piernika, cukrem i solą. Dodajemy pokrojone drobno masło i łączymy składniki ze sobą, aż ciasto zacznie przypominać mory piasek. Dodajemy żółtko i mleko i zagniatamy ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Płatki migdałowe blendujemy z wodą i rumem, dodajemy białko oraz cukier i dokładnie mieszamy.
Blachę do tarty smarujemy masłem i wykładamy spód oraz boki połową schłodzonego ciasta, na ciasto wykładamy nadzienie migdałowe i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy drugą połową ciasta, smarujemy żółtkiem. Wkładamy do rozgrzanego do 175-180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz