Sezon malinowy trwa, a więc korzystajmy! Ciasto, które dziś prezentujemy na naszym blogu jest lekkie, orzeźwiające i kwaśno-słodkie - w sam raz na powszechnie panujące upały! Co prawda dzisiejszy przepis wymaga włączenia piekarnika, ale dosłownie na chwileczkę! Poza tym biszkopt można upiec wieczór wcześniej, kiedy to już wysoka temperatura tak bardzo nie doskwiera. Smacznego!
CIASTO Z MUSEM JABŁKOWYM I POLEWĄ MALINOWĄ
Składniki na formę 24 cm:
Biszkopt:
2 jajka
140 g cukru
100 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej
Mus jabłkowy:
4 średniej wielkości jabłka
12 g żelatyny
1 szklanka wody
2 łyżki soku z cytryny
Polewa malinowa:
150 g malin (mogą być mrożone)
200 g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki mascarpone
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i dalej chwilę ubijamy, dodajemy stopniowo przesiane mąki. Po dokładnym wymieszaniu wylewamy ciasto do wyłożonej papierem formy, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12-14 minut. Studzimy.
Mus jabłkowy: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy 1/2 szklanki wody, gotujemy aż jabłka całkowicie zmiękną, dodajemy sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Zagotowujemy resztę wody i rozpuszczamy w niej żelatynę, po dokładnym wymieszaniu dodajemy do jabłek i jeszcze chwilę blendujemy, żeby dokładnie połączyć jabłka z żelatyną. Zestawiamy z ognia i studzimy.
Polewa malinowa: Ubijamy śmietankę z cukrem, dodajemy maliny, przesiany cukier puder i mascarpone i miksujemy na małych obrotach, aż składniki się połączą.
Na wystudzony biszkopt nakładamy wystudzoną i tężejącą masę jabłkową, wkładamy na 20 minut do zamrażarki lub 50 minut do lodówki. Nakładamy polewę malinową i wkładamy do lodówki na kolejną godzinę. Podajemy!
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) jest naprawdę smaczny :)
OdpowiedzUsuń