poniedziałek, 27 czerwca 2016

Biszkopt, mus jabłkowy, polewa z malin

Sezon malinowy trwa, a więc korzystajmy! Ciasto, które dziś prezentujemy na naszym blogu jest lekkie, orzeźwiające i kwaśno-słodkie - w sam raz na powszechnie panujące upały! Co prawda dzisiejszy przepis wymaga włączenia piekarnika, ale dosłownie na chwileczkę! Poza tym biszkopt można upiec wieczór wcześniej, kiedy to już wysoka temperatura tak bardzo nie doskwiera. Smacznego!

CIASTO Z MUSEM JABŁKOWYM I POLEWĄ MALINOWĄ

Składniki na formę 24 cm:
Biszkopt:
2 jajka
140 g cukru
100 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej

Mus jabłkowy:
4 średniej wielkości jabłka
12 g żelatyny
1 szklanka wody
2 łyżki soku z cytryny

Polewa malinowa:
150 g malin (mogą być mrożone)
200 g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki mascarpone

Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i dalej chwilę ubijamy, dodajemy stopniowo przesiane mąki. Po dokładnym wymieszaniu wylewamy ciasto do wyłożonej papierem formy, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12-14 minut. Studzimy.

Mus jabłkowy: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy 1/2 szklanki wody, gotujemy aż jabłka całkowicie zmiękną, dodajemy sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Zagotowujemy resztę wody i rozpuszczamy w niej żelatynę, po dokładnym wymieszaniu dodajemy do jabłek i jeszcze chwilę blendujemy, żeby dokładnie połączyć jabłka z żelatyną. Zestawiamy z ognia i studzimy.

Polewa malinowa: Ubijamy śmietankę z cukrem, dodajemy maliny, przesiany cukier puder i mascarpone i miksujemy na małych obrotach, aż składniki się połączą.

Na wystudzony biszkopt nakładamy wystudzoną i tężejącą masę jabłkową, wkładamy na 20 minut do zamrażarki lub 50 minut do lodówki. Nakładamy polewę malinową i wkładamy do lodówki na kolejną godzinę. Podajemy!


2 komentarze: