CIASTO Z MUSEM JABŁKOWYM I POLEWĄ MALINOWĄ
Składniki na formę 24 cm:
Biszkopt:
2 jajka
140 g cukru
100 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej
Mus jabłkowy:
4 średniej wielkości jabłka
12 g żelatyny
1 szklanka wody
2 łyżki soku z cytryny
Polewa malinowa:
150 g malin (mogą być mrożone)
200 g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki mascarpone
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i dalej chwilę ubijamy, dodajemy stopniowo przesiane mąki. Po dokładnym wymieszaniu wylewamy ciasto do wyłożonej papierem formy, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12-14 minut. Studzimy.
Mus jabłkowy: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy 1/2 szklanki wody, gotujemy aż jabłka całkowicie zmiękną, dodajemy sok z cytryny i blendujemy na gładką masę. Zagotowujemy resztę wody i rozpuszczamy w niej żelatynę, po dokładnym wymieszaniu dodajemy do jabłek i jeszcze chwilę blendujemy, żeby dokładnie połączyć jabłka z żelatyną. Zestawiamy z ognia i studzimy.
Polewa malinowa: Ubijamy śmietankę z cukrem, dodajemy maliny, przesiany cukier puder i mascarpone i miksujemy na małych obrotach, aż składniki się połączą.
Na wystudzony biszkopt nakładamy wystudzoną i tężejącą masę jabłkową, wkładamy na 20 minut do zamrażarki lub 50 minut do lodówki. Nakładamy polewę malinową i wkładamy do lodówki na kolejną godzinę. Podajemy!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) jest naprawdę smaczny :)
OdpowiedzUsuń