wtorek, 21 czerwca 2016

Eklerki z truskawkami i białą czekoladą


Truskawki to zdecydowanie moje ulubione owoce, uwielbiam ich słodko- kwaśny smak i piękny czerwony kolor, no i zapach - ten jedyny i niepowtarzalny zapach słońca, który unosi się nad stoiskami z łubiankami wypełnionymi pięknymi owocami. Truskawki są pyszne same w sobie, dlatego jem je prosto z koszyka, bez zbędnych dodatków. Czasami jednak, szczególnie wtedy gdy sezon truskawkowy zmierza ku końcowi i owoce szybko marnieją, podaję je w inny sposób, oto jeden z nich.

EKLERKI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki na 15 sztuk:
Ciasto:
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej tortowej
4 małe jajka

Krem:
300 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan fix lub innego utrwalacza
truskawki

Polewa:
200 g białej czekolady
2 łyżki suszonych truskawek

Ciasto: Zagotowujemy wodę z masłem, dodajemy mąkę i cały czas trzymajac garnek na ogniu (niezbyt dużym) intensywnie mieszamy - ucieramy, aż masa będzie gładka i będzie odchodzić od ścianek garnka. Masę wystudzamy (ma być całkowicie zimna). Nastęnie do masy dodajemy jajka i miksujemy na gładką  masę. Wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - wykładamy łyżką, szprycką lub rękawem cukierniczym - paski o długości 6-7 cm i szerokości 3 cm (mniejsze będzie trudniej pokroić), zostawiając im po 2 cm miejsca z każdej strony. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25 - 30 minut. Upieczone eklerki studzimy i kroimy na pół.

Krem: Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i utrwalaczem. Truskawki kroimy w plasterki.

Polewa: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Suszone truskawki drobno kroimy (ewentualnie ucieramy w blenderze lub moździerzu).

Na dolną połówkę ciastka układamy porcję śmietany i pokrojone truskawki. Górną część eklera maczamy w  białej czekoladzie i przykrywamy nią dolną część ciastka. Posypujemy suszonymi truskawkami.


1 komentarz: