Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
pomarańcze
pomidory
płatki owsiane
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
śmietana
świąteczne
żurawina
wtorek, 21 czerwca 2016
Eklerki z truskawkami i białą czekoladą
Truskawki to zdecydowanie moje ulubione owoce, uwielbiam ich słodko- kwaśny smak i piękny czerwony kolor, no i zapach - ten jedyny i niepowtarzalny zapach słońca, który unosi się nad stoiskami z łubiankami wypełnionymi pięknymi owocami. Truskawki są pyszne same w sobie, dlatego jem je prosto z koszyka, bez zbędnych dodatków. Czasami jednak, szczególnie wtedy gdy sezon truskawkowy zmierza ku końcowi i owoce szybko marnieją, podaję je w inny sposób, oto jeden z nich.
EKLERKI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki na 15 sztuk:
Ciasto:
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej tortowej
4 małe jajka
Krem:
300 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan fix lub innego utrwalacza
truskawki
Polewa:
200 g białej czekolady
2 łyżki suszonych truskawek
Ciasto: Zagotowujemy wodę z masłem, dodajemy mąkę i cały czas trzymajac garnek na ogniu (niezbyt dużym) intensywnie mieszamy - ucieramy, aż masa będzie gładka i będzie odchodzić od ścianek garnka. Masę wystudzamy (ma być całkowicie zimna). Nastęnie do masy dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - wykładamy łyżką, szprycką lub rękawem cukierniczym - paski o długości 6-7 cm i szerokości 3 cm (mniejsze będzie trudniej pokroić), zostawiając im po 2 cm miejsca z każdej strony. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 25 - 30 minut. Upieczone eklerki studzimy i kroimy na pół.
Krem: Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i utrwalaczem. Truskawki kroimy w plasterki.
Polewa: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Suszone truskawki drobno kroimy (ewentualnie ucieramy w blenderze lub moździerzu).
Na dolną połówkę ciastka układamy porcję śmietany i pokrojone truskawki. Górną część eklera maczamy w białej czekoladzie i przykrywamy nią dolną część ciastka. Posypujemy suszonymi truskawkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Takie domowe eklery muszą być wyborne!
OdpowiedzUsuń