środa, 29 czerwca 2016

Kurczak, mascarpone, żurawina, chili


Brakuje pomysłu na obiad? Macie dość kotletów i gołąbków? Mamy tu coś dla Was! Zapraszamy na pysznego kurczaka w aksamitnym sosie z nutką pikanterii i słodyczy. Włoskie smaki, dobre składniki, sporo przypraw - uwierzcie, to danie wyjdzie każdemu i każdemu będzie smakować. Gotujemy!

KURCZAK W SOSIE MASCARPONE Z ŻURAWINĄ I CHILI

Składniki na 3-4 porcje:
1 duża lub 2 małe piersi kurczaka
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 g przecieru pomidorowego
7 pomidorów suszonych
3 łyżki zielonych oliwek
2 łyżki suszonej żurawiny
kilka liści świeżej bazylii (można zastąpić suszoną)
1/3 łyżeczki płatków chili
2 łyżki mascarpone
olej
sól
pieprz

Na głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Cebule kroimy w dość grubą kostkę i podsmażamy na patelni, w czasie smażenia solimy. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w podłużne kawałki, solimy i pieprzymy do smaku. Gdy cebula się zrumieni drzucamy kurczaka i smażymy na dość dużym ogniu, żeby się zrumienił. Gdy kurczak będzie prawie gotowy dodajemy czosnek i przecier pomidorowy, chwilę gotujemy. Dodajemy pomidory suszone pokrojone w paski, oliwki w całości, żurawinę, bazylię i chili, Gotujemy 2-3 minuty i dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy i wyłączamy kuchenkę. Podajemy z ryżem lub makaronem.


3 komentarze: