niedziela, 19 czerwca 2016

Chłodnik

Nadchodzą upały, a wraz z nimi ogromna potrzeba zjedzenia i wypicia czegoś zimnego. Tak więc to niewątpliwie czas króla letnich stołów - chłodnika. Są różne - pomidorowe, ogórkowe i ten, najbardziej popularny u nas w Polsce - z buraków. I właśnie na ten pyszny i różowiutki chłodnik dziś Was zapraszam!

CHŁODNIK Z BURAKÓW

Składniki na 8 porcji:
2 małe buraki
2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru
1/2 cytryny
500 ml maślanki
740 g jogurtu naturalnego (2 duże opakowania)
3 średniej wielkości ogórki do kiszenia (nie wężowe)
1/2 pęczka drobnego szczypiorku
4 jajka
ewentualnie: 8 rzodkiewek i 1/4 pęczka koperku

Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, cukier i sok z połowy cytryny i gotujemy około 15 minut. Tak powstały koncentrat buraczany studzimy. Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę, szczypiorek również drobno kroimy (jeżeli decydujemy się na dodanie rzodkiewek i koperku je również drobno kroimy). Jogurt i maślankę mieszamy z wystudzonym koncentratem, ogórkami i szczypiorkiem. Chłodnik wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Podajemy z wystudzonymi jajkami ugotowanymi na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz