Nadchodzą upały, a wraz z nimi ogromna potrzeba zjedzenia i wypicia czegoś zimnego. Tak więc to niewątpliwie czas króla letnich stołów - chłodnika. Są różne - pomidorowe, ogórkowe i ten, najbardziej popularny u nas w Polsce - z buraków. I właśnie na ten pyszny i różowiutki chłodnik dziś Was zapraszam!
CHŁODNIK Z BURAKÓW
Składniki na 8 porcji:
2 małe buraki
2 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru
1/2 cytryny
500 ml maślanki
740 g jogurtu naturalnego (2 duże opakowania)
3 średniej wielkości ogórki do kiszenia (nie wężowe)
1/2 pęczka drobnego szczypiorku
4 jajka
ewentualnie: 8 rzodkiewek i 1/4 pęczka koperku
Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, cukier i sok z połowy cytryny i gotujemy około 15 minut. Tak powstały koncentrat buraczany studzimy. Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę, szczypiorek również drobno kroimy (jeżeli decydujemy się na dodanie rzodkiewek i koperku je również drobno kroimy). Jogurt i maślankę mieszamy z wystudzonym koncentratem, ogórkami i szczypiorkiem. Chłodnik wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Podajemy z wystudzonymi jajkami ugotowanymi na twardo.
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
pomarańcze
pomidory
płatki owsiane
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
śmietana
świąteczne
żurawina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz