czwartek, 29 września 2016

Arabska zupa pomidorowa z soczewicą

Ogórkowa, rosół czy barszcz? Niee, moją ulubioną zupą zawsze była pomidorowa. Jeśli jednak nie macie ochoty na tradycyjną wersję, wypróbujcie ten przepis na gęstą, aromatyczną, lekko pikantną, arabską wariację na temat pomidorowej :)

ARABSKA ZUPA POMIDOROWA Z SOCZEWICĄ

Składniki:
1,5 kg pomidorów
50 ml przecieru pomidorowego
1,5 l bulionu warzywnego
100 g czerwonej soczewicy
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka sambal oelek (pół, jeśli wolicie łagodniejsze potrawy)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka suszonej kolendry
do podania: świeża kolendra, jogurt naturalny

Posiekaną cebulę i czosnek razem z garam masala i sambal oelek podsmażyć na oliwie. Dodać obrane i pokrojone pomidory, chwilę poddusić. Dodać przecier, bulion, soczewicę, cukier, suszoną kolendrę. Gotować, aż soczewica zmięknie. Podawać ze świeżą kolendrą i jogurtem.

2 komentarze:

  1. uwielbiam takie zupy!!

    p.s jaki ladny talerzyk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie wypróbuj ten przepis!
      i dziękuję :)

      Usuń