poniedziałek, 6 czerwca 2016

Spaghetti, czosnek, oliwa, bazylia

Czasami mniej oznacza więcej i tak jest w tym przypadku. Dobrej jakości składniki, makaron ugotowany al dente i świeże przyprawy - oto przepis na sukces w przypadku spaghetti aglio e olio. Dla tych, którzy lubią ostrzejsze smaki proponuję klasyczny dodatek w postaci papryczki chili, wtedy powstaje aglio, olio e peperonciono. Smacznego!

SPAGHETTI AGLIO E OLIO

Składniki na 4 porcje:
500 g makaronu spaghetti
100 ml oliwy + 1 łyżka
6 ząbków czosnku
2 garście świeżej bazylii
ser typu parmezan
sól

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opokawaniu w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Na 5 minut przed upływem czasu gotowania makaronu na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek, chwilkę smażymy na małym ogniu i dodajemy posiekaną bazylię. Odlewamy makaron i mieszamy z oliwą z przyprawami, podgrzewamy przez chwilę wszystko razem, gotowe!

Wegetariański obiad VII
 

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię jeść makaron w ten sposób
    Pozdrawiam i zachęcam do odwiedzin mojego bloga o reklamie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tak robię, tylko dodaję mielone tofu zamiast parmezanu

    OdpowiedzUsuń