niedziela, 9 sierpnia 2015

Trele-morele


Jak widać, znowu zrobiłam babeczki. Mamy środek lata, więc chciałam wykorzystać jakieś pyszne owoce - w każdej babeczce kryje się połówka moreli. Do tego krem, a zwieńczenie stanowią prażone migdały. Przepyszne :)
BABECZKI NADZIEWANE MORELAMI z kremem i migdałami

Składniki (na 24 babeczki):
12 moreli
230g masła
300g cukru
300g mąki
200g maślanki
4 jajka
16g cukru z wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
duża szczypta soli

Dodatkowo:
400g mascarpone
300g kremówki
cukier puder (do smaku)
płatki migdałów

Morele przekroić na pół. Masło utrzeć z cukrem i kolejno dodać jajka, potem wymieszać z maślanką. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać, wymieszać i dosypać do masy maślanej. Szybko połączyć. Na dno papilotek wyłożyć łyżeczkę ciasta, połówkę moreli i dalej przykryć ciastem. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Kremówkę z cukrem pudrem lekko ubić, dodać mascarpone i zmiksować. Udekorować ostudzone babeczki i na koniec posypać je uprażonymi i ostudzonymi migdałami



Letnie owoce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz