„Zrób coś z tymi truskawkami” – usłyszałam ostatnio. Nie ma
sprawy! To, że poobijane truskawki się słabo prezentują, nie oznacza wcale, że
źle smakują – szczególnie w duecie z cynamonem, czego dowodem są zrobione
przeze mnie muffinki J
TRUSKAWKOWE MUFFINKI Z CYNAMONEM
Składniki na 18 muffinek:
200g truskawek
260g mąki
Jajko
180g cukru
100ml oleju
250ml jogurtu
2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki sody
260g mąki
Jajko
180g cukru
100ml oleju
250ml jogurtu
2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki sody
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Roztrzepać jajko, wymieszać z cukrem, olejem i jogurtem oraz z obranymi i
umytymi truskawkami pokrojonymi w sporą kostkę. Na to przesiać mieszankę mączną
i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym
do 150°C (z termoobiegiem) przez 15 minut. Zostawić w formie na pięć minut, aby
ciasto mogło odpocząć.
Smak muffinek bardzo mi się spodobał – były słodkie dzięki
truskawkom, nieco pikantne dzięki cynamonowi, a jednocześnie lekkie dzięki
jogurtowi. Strzał w dziesiątkę! J
Kocham Cię za dodatek cynamonu! Moja ukochana przyprawa :) Mmmm! Wyglądają nieziemsko!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Haha, dziękuję ;) szczerze mówiąc, trochę się obawiałam, że smak cynamonu zdominuje słodycz truskawek, ale wyszło fajnie ;)
OdpowiedzUsuńJadłam, bajeczne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się :)
OdpowiedzUsuń„Zrób coś z tymi truskawkami” - PYSZNE! :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń