czwartek, 11 lipca 2013

Sałatka z gorgonzolą, dynią i żurawinami

Jeszcze ani razu nie podawałam na blogu przepisu na coś wytrawnego…  Przyszła pora, aby to zmienić ;) Zrobiona przeze mnie sałatka jest świetną kombinacją kolorów, smaków, aromatów i faktur. Jest intensywny zapach sera, słodycz żurawiny, miękkość dyni i chrupkość sałat. Do tego kilkuskładnikowy, gęsty sos – i gotowe!

SAŁATKA Z GORGONZOLĄ, DYNIĄ I ŻURAWINAMI

Składniki:
Mieszanka sałat (siewna, lodowa)
Dynia konserwowa
Żurawiny suszone
Ser gorgonzola (z niebieską pleśnią)
Dodatkowo:
3 łyżeczki octu winnego
50ml oliwy
Łyżeczka musztardy
Łyżeczka miodu
Łyżeczka soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku


Ocet, musztardę i sok z cytryny wymieszać i odstawić na 10 minut. Stopniowo dodawać oliwę, cały czas mieszając, potem dorzucić miód, sól i pieprz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz