Jeszcze ani razu nie podawałam na blogu przepisu na coś
wytrawnego… Przyszła pora, aby to
zmienić ;) Zrobiona przeze mnie sałatka jest świetną kombinacją kolorów,
smaków, aromatów i faktur. Jest intensywny zapach sera, słodycz żurawiny,
miękkość dyni i chrupkość sałat. Do tego kilkuskładnikowy, gęsty sos – i
gotowe!
SAŁATKA Z GORGONZOLĄ, DYNIĄ I ŻURAWINAMI
Składniki:
Mieszanka sałat (siewna, lodowa)
Dynia konserwowa
Żurawiny suszone
Ser gorgonzola (z niebieską pleśnią)
Dynia konserwowa
Żurawiny suszone
Ser gorgonzola (z niebieską pleśnią)
Dodatkowo:
3 łyżeczki octu winnego
50ml oliwy
Łyżeczka musztardy
Łyżeczka miodu
Łyżeczka soku z cytryny
Sól i pieprz do smaku
Ocet, musztardę i sok z cytryny wymieszać i odstawić na 10
minut. Stopniowo dodawać oliwę, cały czas mieszając, potem dorzucić miód, sól i
pieprz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz