Miałam
trochę białek do wykorzystania, więc trzeba było coś z nimi zrobić. Znalazłam w
szufladzie zapomnianą torebkę maku, więc wybór był prosty. Zrobienie ciasta nie
zajmuje tylko chwilę i jest naprawdę bardzo proste, więc…
PIEGUS
Składniki:
150g masła
lub margaryny
Szklanka
białek
Szklanka
maku
Szklanka
mąki
Szklanka
cukru
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Szczypta
soli
Dodatkowo:
Tłuszcz do
wysmarowania formy
Bułka tarta
Masło lub
margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywną pianę i
delikatnie wymieszać z mąką, makiem, cukrem, proszkiem do pieczenia i
ostudzonym tłuszczem. Przełożyć do
keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 160°C
(z termoobiegiem) przez około 40 minut. Zostawić na chwilę w piekarniku, potem
wyjąć z formy. I gotowe :)
Piegusa nie jadłam już od dawna, a smakuje jeszcze lepiej, niż pamiętałam – zewnętrzna warstwa jest przyrumieniona i chrupiąca, potem miękkie, białkowe ciasto z zatopionymi twardymi nasionami maku. Pycha!
Moja mama kiedyś piekła takie ciasto "na szybko". Uwielbiam je! :-)
OdpowiedzUsuńjuż od początku waszego bloga zwracam ogromną uwagę na zdjęcia i sposób aranżacji waszych pyszności. i dzisiaj chciałam Cię Justine pochwalić za zdjęcia! proste zestawienie kolorystyczne i sposób podania. oglądając je, wiem , że przeglądam profesjonalnego bloga kulinarnego. bajka. dziękuję Wam za umilenie mojego niedzielnego poranka :)
OdpowiedzUsuńsiostraelwa, ja też uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńa za anonimowy komentarz baaardzo dziękuję, jest mi niesamowicie miło <3 mam nadzieję, że będę - razem z dziewczynami oczywiście - nabierała coraz większej wprawy i posty będą jeszcze lepsze :)