niedziela, 28 lipca 2013

Piegus


Miałam trochę białek do wykorzystania, więc trzeba było coś z nimi zrobić. Znalazłam w szufladzie zapomnianą torebkę maku, więc wybór był prosty. Zrobienie ciasta nie zajmuje tylko chwilę i jest naprawdę bardzo proste, więc…


PIEGUS

Składniki:
150g masła lub margaryny
Szklanka białek
Szklanka maku
Szklanka mąki
Szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Dodatkowo:
Tłuszcz do wysmarowania formy
Bułka tarta

Masło lub margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z mąką, makiem, cukrem, proszkiem do pieczenia i ostudzonym tłuszczem.  Przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 160°C (z termoobiegiem) przez około 40 minut. Zostawić na chwilę w piekarniku, potem wyjąć z formy. I gotowe :)

Piegusa nie jadłam już od dawna, a smakuje jeszcze lepiej, niż pamiętałam – zewnętrzna warstwa jest przyrumieniona i chrupiąca, potem miękkie, białkowe ciasto z zatopionymi twardymi nasionami maku. Pycha!


3 komentarze:

  1. Moja mama kiedyś piekła takie ciasto "na szybko". Uwielbiam je! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. już od początku waszego bloga zwracam ogromną uwagę na zdjęcia i sposób aranżacji waszych pyszności. i dzisiaj chciałam Cię Justine pochwalić za zdjęcia! proste zestawienie kolorystyczne i sposób podania. oglądając je, wiem , że przeglądam profesjonalnego bloga kulinarnego. bajka. dziękuję Wam za umilenie mojego niedzielnego poranka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. siostraelwa, ja też uwielbiam :)

    a za anonimowy komentarz baaardzo dziękuję, jest mi niesamowicie miło <3 mam nadzieję, że będę - razem z dziewczynami oczywiście - nabierała coraz większej wprawy i posty będą jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń