czwartek, 10 września 2015

Jogurtowe ciasto czekoladowe z kremem


Czasami wszystko, czego potrzeba do szczęścia to filiżanka kawy i kawałek dobrego, czekoladowego ciasta. Dzisiejszy wypiek jest wilgotny, bogaty w smaku, ale mało słodki, więc dodatek w postaci kremu z mascarpone jest nieodzowny. Kilka prostych składników i pyszne ciasto jest gotowe :)

JOGURTOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM

Składniki:
75g masła
90g cukru
jajko
1/2 szklanki jogurtu greckiego
szklanka mąki
1/4 szklanki kakao
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
250g mascarpone
250ml kremówki
cukier puder

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem i dodać jajko. Do masy maślanej na zmianę dodawać mieszankę mączną i jogurt, szybko mieszając. Przełożyć ciasto do natłuszczonej foremki (keksówki) i piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut.
Kremówkę z cukrem pudrem lekko ubić i, wciąż miksując, dodawać mascarpone. Wystudzone ciasto przełożyć kremem.

Początkowo bazowałam na przepisie stąd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz