Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
czwartek, 10 września 2015
Jogurtowe ciasto czekoladowe z kremem
Czasami wszystko, czego potrzeba do szczęścia to filiżanka kawy i kawałek dobrego, czekoladowego ciasta. Dzisiejszy wypiek jest wilgotny, bogaty w smaku, ale mało słodki, więc dodatek w postaci kremu z mascarpone jest nieodzowny. Kilka prostych składników i pyszne ciasto jest gotowe :)
JOGURTOWE CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM
Składniki:
75g masła
90g cukru
jajko
1/2 szklanki jogurtu greckiego
szklanka mąki
1/4 szklanki kakao
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
250g mascarpone
250ml kremówki
cukier puder
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem i dodać jajko. Do masy maślanej na zmianę dodawać mieszankę mączną i jogurt, szybko mieszając. Przełożyć ciasto do natłuszczonej foremki (keksówki) i piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut.
Kremówkę z cukrem pudrem lekko ubić i, wciąż miksując, dodawać mascarpone. Wystudzone ciasto przełożyć kremem.
Początkowo bazowałam na przepisie stąd.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz