poniedziałek, 28 września 2015

Nutellowy sernik na zimno


Po długiej przerwie wracam z przepisem po to, żeby zapowiedzieć... Jeszcze dłuższą przerwę :) Czeka mnie duża zmiana w życiu, która znacznie utrudni prowadzenie bloga. Ale nie ma co się martwić - Heill będzie sprawować nad nim opiekę, a i ja postaram się tu zaglądać.
Zaczęłam od prywaty, ale przejdźmy do konkretów: z zaledwie kilku składników można wyczarować naprawdę smaczny deser. A jak jednym z tych składników jest nutella... Cóż, to nie mogło się źle skończyć ;) Kruchy spód z pokruszonych herbatników i ciężka czekoladowo-orzechowa masa... Pospieszcie się, zanim ktoś zje ostatni kawałek!

NUTELLOWY SERNIK NA ZIMNO

Składniki:
280g pełnoziarnistych herbatników
75g masła (wg mnie należy dodać więcej, nawet 100g)
70g orzechów laskowych
200g serka typu philadelphia
250g mascarpone
370g nutelli
40g cukru pudru

Herbatniki pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć nimi formę, mocno dociskając do dna. Mascarpone, serek, nutellę i przesiany cukier razem zmiksować, na koniec dodać podprażone i grubo posiekane orzechy. Masę wyłożyć na herbatnikowy spód i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Luźno oparłam się na przepisie z witryny rasamalaysia.com.

1 komentarz: