Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
poniedziałek, 28 września 2015
Nutellowy sernik na zimno
Po długiej przerwie wracam z przepisem po to, żeby zapowiedzieć... Jeszcze dłuższą przerwę :) Czeka mnie duża zmiana w życiu, która znacznie utrudni prowadzenie bloga. Ale nie ma co się martwić - Heill będzie sprawować nad nim opiekę, a i ja postaram się tu zaglądać.
Zaczęłam od prywaty, ale przejdźmy do konkretów: z zaledwie kilku składników można wyczarować naprawdę smaczny deser. A jak jednym z tych składników jest nutella... Cóż, to nie mogło się źle skończyć ;) Kruchy spód z pokruszonych herbatników i ciężka czekoladowo-orzechowa masa... Pospieszcie się, zanim ktoś zje ostatni kawałek!
NUTELLOWY SERNIK NA ZIMNO
Składniki:
280g pełnoziarnistych herbatników
75g masła (wg mnie należy dodać więcej, nawet 100g)
70g orzechów laskowych
200g serka typu philadelphia
250g mascarpone
370g nutelli
40g cukru pudru
Herbatniki pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć nimi formę, mocno dociskając do dna. Mascarpone, serek, nutellę i przesiany cukier razem zmiksować, na koniec dodać podprażone i grubo posiekane orzechy. Masę wyłożyć na herbatnikowy spód i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Luźno oparłam się na przepisie z witryny rasamalaysia.com.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale pyszotka :)
OdpowiedzUsuń