niedziela, 17 stycznia 2016

Sezamie...


Chałwa to jeden z tych przysmaków, których nie lubiłam w dzieciństwie. Zawsze dziwiło mnie, jak inni mogą jeść tę paskudną, beżową masę o dziwnym smaku. Lata minęły, a ja z czasem polubiłam sezamowe słodkości. Dzisiaj przepis na tort z wykorzystaniem chałwy - biszkopty kakaowe przełożone kremem, a do tego beza z ziarnami sezamu. Takiemu deserowi trudno się oprzeć ;)

TORT CHAŁWOWY

Składniki:

Na biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki kakao

Na bezę sezamową:
3 białka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
125g masła
250g chałwy + 50g do posypania wierzchu

Biszkopt: mąkę i kakao przesiać i wymieszać, białka oddzielić od żółtek i ubijać. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, następnie zmiksować z żółtkami. Potem dodać mąkę z kakao, delikatnie wymieszać, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu). Po ok. 40 minutach (patyczek włożony do ciasta powinien wyjść suchy) wyjąć, upuścić na podłogę/blat z wysokości ok. 30-40cm i ostudzić. Przekroić na pół, aby powstały dwa blaty.
Beza: białka ubić na pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Wymieszać z pozostałymi składnikami, sezam dodając na koniec. W wyłożonej papierem tortownicy piec w 180 stopniach przez ok. pół godziny.
Krem: Połowę mleka zagotować z cukrem, resztę wymieszać z żółtkami i mąkami, powoli wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać do zgęstnienia. Ostudzić. Masło zmiksować, następnie stopniowo dodawać budyń, wciąż mieszając. Na koniec dorzucić pokruszoną chałwę i wymieszać.
Złożyć tort, przekładając każdą warstwę kremem, górę posypać chałwą.

Przepis w oparciu o http://wielkiezarcie.com/recipes/30103716.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz