Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
niedziela, 17 stycznia 2016
Sezamie...
Chałwa to jeden z tych przysmaków, których nie lubiłam w dzieciństwie. Zawsze dziwiło mnie, jak inni mogą jeść tę paskudną, beżową masę o dziwnym smaku. Lata minęły, a ja z czasem polubiłam sezamowe słodkości. Dzisiaj przepis na tort z wykorzystaniem chałwy - biszkopty kakaowe przełożone kremem, a do tego beza z ziarnami sezamu. Takiemu deserowi trudno się oprzeć ;)
TORT CHAŁWOWY
Składniki:
Na biszkopt:
5 jajek
2/3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki kakao
Na bezę sezamową:
3 białka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
1/2 litra mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
125g masła
250g chałwy + 50g do posypania wierzchu
Biszkopt: mąkę i kakao przesiać i wymieszać, białka oddzielić od żółtek i ubijać. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, następnie zmiksować z żółtkami. Potem dodać mąkę z kakao, delikatnie wymieszać, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu). Po ok. 40 minutach (patyczek włożony do ciasta powinien wyjść suchy) wyjąć, upuścić na podłogę/blat z wysokości ok. 30-40cm i ostudzić. Przekroić na pół, aby powstały dwa blaty.
Beza: białka ubić na pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier. Wymieszać z pozostałymi składnikami, sezam dodając na koniec. W wyłożonej papierem tortownicy piec w 180 stopniach przez ok. pół godziny.
Krem: Połowę mleka zagotować z cukrem, resztę wymieszać z żółtkami i mąkami, powoli wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszać do zgęstnienia. Ostudzić. Masło zmiksować, następnie stopniowo dodawać budyń, wciąż mieszając. Na koniec dorzucić pokruszoną chałwę i wymieszać.
Złożyć tort, przekładając każdą warstwę kremem, górę posypać chałwą.
Przepis w oparciu o http://wielkiezarcie.com/recipes/30103716.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz