Szarlotka już na naszym blogu się pojawiła, a to kolejna propozycja, której nie da się zepsuć. Nie trzeba nic ugniatać, miksować ani ucierać, a efekt - miękkie, gorące ciasto z chrupiącym wierzchem - jest fantastyczny :) Dużo jabłek, kilka składników, rozgrzewajcie piekarniki!
SZARLOTKA PRZEKŁADANASkładniki:
1- 1 i 1/2 kg jabłek
125g masła
szklanka mąki
szklanka cukru
szklanka kaszy manny
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
bułka tarta (do wysypania formy)
Wymieszać suche składniki (poza cynamonem), jabłka obrać i zetrzeć na tarce, dodać cynamon (można dodać trochę cukru, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta). Małą tortownicę (18cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wsypać szklankę mieszanki mącznej, na to połowę jabłek, znowu szklankę mieszanki, drugą połowę jabłek, resztę suchych składników, przykryć pokrojonym w plasterki masłem. Piec w 180 stopniach do zrumienienia (ok. 40 minut).
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuń