Włoska kuchnia to jedna z moich ulubionych. Ale miłość do tych smaków nie ogranicza się wyłącznie do pizzy i wszelkich makaronów. Dzisiaj przepis na minestrone - aromatyczną zupę z mnóstwem warzyw. Smacznego!
MINESTRONE
Składniki:
2 średnie pomidory
czerwona papryka
kawałek selera
mała pietruszka
średnia cebula
100g pora
200g marchewki
200g cukinii
200g ziemniaków
200g kapusty
200g białej fasoli z puszki
150g zielonej fasolki
ok. 2l bulionu warzywnego
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
tymianek
natka pietruszki
sól
pieprz
Dodatkowo:
oliwa
parmezan (lub podobny twardy ser)
opcjonalnie: drobny makaron (np. orecchiette)
Selera, pietruszkę, paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych) i pomidory (bez szypułek) skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez ok. 30 minut.
Cebulę i pora obrać, razem z cukinią obrać, pokroić, skropić oliwą, piec przez ok. 5 minut, następnie dodać drobno pokrojone ziemniaki i piec kolejne pięć minut.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dorzucić czosnek, liście laurowe i pokrojoną kapustę. Dodać odsączoną fasolkę i pokrojoną zieloną fasolkę. Następnie dorzucić upieczone warzywa: zmiksowane pomidory, pietruszkę i selera w całości i resztę jarzyn (pokrojonych). Wlać bulion i doprawić. Później wyjąć liście laurowe, selera i pietruszkę. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem i tartym parmezanem.
Warzywa należy kroić na małe kawałki, nie większe niż 1cm długości (wyjątkiem może być fasolka).
Przepis na podstawie: kwestiasmaku.com
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz