piątek, 26 lutego 2016

Jarzynowa po włosku

Włoska kuchnia to jedna z moich ulubionych. Ale miłość do tych smaków nie ogranicza się wyłącznie do pizzy i wszelkich makaronów. Dzisiaj przepis na minestrone - aromatyczną zupę z mnóstwem warzyw. Smacznego!


MINESTRONE

Składniki:
2 średnie pomidory
czerwona papryka
kawałek selera
mała pietruszka
średnia cebula
100g pora
200g marchewki
200g cukinii
200g ziemniaków
200g kapusty
200g białej fasoli z puszki
150g zielonej fasolki
ok. 2l bulionu warzywnego
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
tymianek
natka pietruszki
sól
pieprz

Dodatkowo:
oliwa
parmezan (lub podobny twardy ser)
opcjonalnie: drobny makaron (np. orecchiette)

Selera, pietruszkę, paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych) i pomidory (bez szypułek) skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez ok. 30 minut.
Cebulę i pora obrać, razem z cukinią obrać, pokroić, skropić oliwą, piec przez ok. 5 minut, następnie dodać drobno pokrojone ziemniaki i piec kolejne pięć minut.
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dorzucić czosnek, liście laurowe i pokrojoną kapustę. Dodać odsączoną fasolkę i pokrojoną zieloną fasolkę. Następnie dorzucić upieczone warzywa: zmiksowane pomidory, pietruszkę i selera w całości i resztę jarzyn (pokrojonych). Wlać bulion i doprawić. Później wyjąć liście laurowe, selera i pietruszkę. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem i tartym parmezanem.
Warzywa należy kroić na małe kawałki, nie większe niż 1cm długości (wyjątkiem może być fasolka).

Przepis na podstawie: kwestiasmaku.com Wegetariański obiad VI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz