środa, 30 marca 2016

Ciasto francuskie na słono (i trochę słodko)


Pamiętacie nasze przekąski z ciasta francuskiego w dwóch wersjach (przepisy tutaj  klik)? Pyszne "ślimaki" z nadzieniem z fety i suszonych pomidorów oraz z zielonych oliwek doczekały się konkurencji. Ser kozi z dżemem pomarańczowym to pyszne połączenie, a podane na uwielbianym przez wszystkich cieście francuskim były przebojem ostatnich Świąt. Szybkie i pyszne z pewnością sprawdzą się na tych wszystkich formalnych i mniej formalnych okazjach.

PRZEKĄSKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO VOL. 2 (III wersja)

Składniki na 18 sztuk:
arkusz ciasta francuskiego
ok. 50 g sera koziego do smarowania
ok. 70 g dżemu pomarańczowego
4 orzechy włoskie
świeży tymianek

Z ciasta francuskiego wycinamy krążki, na każdy na środek nakładamy pół łyżeczki sera koziego i delikatnie rozsmarowujemy (nie przykrywamy całego ciasta). Na ser nakładamy łyżeczkę dżemu pomarańczowego, przykrywamy cały serek. Na każdy krążek nakładamy kawałek orzecha włoskiego (u mnie 1/4 orzecha na "ciastko"). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, najlepiej z termoobiegiem. Po ostygnięciu posypujemy świeżym tymiankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz