Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
środa, 30 marca 2016
Ciasto francuskie na słono (i trochę słodko)
Pamiętacie nasze przekąski z ciasta francuskiego w dwóch wersjach (przepisy tutaj klik)? Pyszne "ślimaki" z nadzieniem z fety i suszonych pomidorów oraz z zielonych oliwek doczekały się konkurencji. Ser kozi z dżemem pomarańczowym to pyszne połączenie, a podane na uwielbianym przez wszystkich cieście francuskim były przebojem ostatnich Świąt. Szybkie i pyszne z pewnością sprawdzą się na tych wszystkich formalnych i mniej formalnych okazjach.
PRZEKĄSKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO VOL. 2 (III wersja)
Składniki na 18 sztuk:
arkusz ciasta francuskiego
ok. 50 g sera koziego do smarowania
ok. 70 g dżemu pomarańczowego
4 orzechy włoskie
świeży tymianek
Z ciasta francuskiego wycinamy krążki, na każdy na środek nakładamy pół łyżeczki sera koziego i delikatnie rozsmarowujemy (nie przykrywamy całego ciasta). Na ser nakładamy łyżeczkę dżemu pomarańczowego, przykrywamy cały serek. Na każdy krążek nakładamy kawałek orzecha włoskiego (u mnie 1/4 orzecha na "ciastko"). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, najlepiej z termoobiegiem. Po ostygnięciu posypujemy świeżym tymiankiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz