Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
niedziela, 3 kwietnia 2016
Na miejscu czy na wynos?
Chińszczyzna z reguły kojarzy nam się z mało wyrafinowanymi daniami na wynos, zaparowanymi w styropianowych pojemnikach, ociekającymi tłustym sosem z dodatkiem glutaminianu sodu. Nie oznacza to, że chińskie danie nie może być naprawdę smaczne bez użycia jakichkolwiek sztucznych składników. Dzisiaj propozycja od Goka Wana, bo chociaż jest znany z bycia stylistą, to i o kuchni ma jakieś pojęcie :) Aromatyczny, soczysty kurczak w gęstym, pikantnym sosie z chrupiącymi fistaszkami. W dodatku przygotowanie trwa tyle, co telefon do budki z chińszczyzną. Do dzieła! :)
KURCZAK PO SYCZUAŃSKU
Składniki:
2 piersi z kurczaka
60g fistaszków
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki sherry (wg Goka można nią zastąpić wino ryżowe shaoxing)
4 łyżki oleju arachidowego
2 ząbki czosnku
3 dymki
4 łyżki wody
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
papryczka chilli
4 łyżki jasnego sosu sojowego
Dodatkowo:
ryż
posiekana kolendra
Mąkę, łyżkę sherry, 2 łyżki jasnego sosu sojowego wymieszać i dorzucić pokrojonego kurczaka. Obtoczyć go marynatą i odstawić na całą noc do lodówki. Na woku rozgrzać 2 łyżki oleju arachidowego, obsmażać kurczaka przez kilka minut (może być jeszcze surowy w środku). Zdjąć kurczaka z woka, dolać resztę oleju arachidowego i wrzucić chilli, czosnek i dymkę. Po obsmażeniu dodać kurczaka, resztę składników (tzn. wodę, 2 łyżki sherry, jasny i ciemny sos sojowy; fistaszki i olej sezamowy troszkę później). Podawać z ryżem i świeżą kolendrą.
Samo smażenie zajmuje zaledwie kilka minut, więc dodawanie kolejnych składników odbywa się bardzo szybko (Gok podaje, że kurczak na początku powinien się smażyć 3-4 minuty, chilli minutę, czosnek i dymkę kolejną minutę, kolejne składniki 30 sekund, fistaszki i olej 30 sekund; u mnie trwało to trochę dłużej :))
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz