Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
wtorek, 18 kwietnia 2017
Trufle limonkowe
W poszukiwaniu wiosennych przepisów natrafiłam na coś, co zapowiadało się naprawdę pysznie. Miękki, aksamitnie gładki środek o smaku białej czekolady z nutą limonki, a wszystko oblane warstwą gorzkiej czekolady. Brzmi smakowicie, prawda? I takie było :)
TRUFLE LIMONKOWE
Składniki na ok. 30 sztuk:
400g białej czekolady
180ml śmietanki tortowej
skórka z 2 limonek
łyżka soku z limonki
łyżka masła (o temperaturze pokojowej)
Dodatkowo:
400g gorzkiej czekolady
Śmietankę ze skórką mieszając podgrzać w rondelku do momentu, w którym na brzegach pojawią się drobne bąbelki. Zdjąć z ognia i odstawić na pół godziny.
Białą czekoladę posiekać, dodać sok z limonki i masło (pokrojone na mniejsze kawałki). Ponownie zagrzać śmietankę, kiedy się zagotuje przez sitko dolać do czekolady i spokojnie mieszać, aż do rozpuszczenia czekolady i masła. Przykryć folią (tak, aby dotykała powierzchni masy) i wstawić lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Następnego dnia z masy czekoladowej uformować małe kulki (masę nabierać małą łyżeczką), ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić na pół godziny do zamrażarki. Rozpuścić ciemną czekoladę (można to zrobić w mikrofali, co 30 sekund mieszając), lekko ją przestudzić i maczać w niej trufle, pomagając sobie widelcem (najlepiej to robić pojedynczo, aby trufle nie zdążyły rozpuścić się w gorącej polewie).
Opcjonalnie można wcześniej utemperować czekoladę, a gotowe trufle przyozdobić np. białą czekoladą czy cukrową posypką. Smacznego!
Przepis pochodzi z witryny sallysbakingaddiction.com
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmm, kusisz niesamowicie... :)
OdpowiedzUsuńi o to chodzi ;)
Usuń