Śledzie w oleju czy pod pierzynką z żółtego sera znają już wszyscy. Wydawałoby się, że w śledziach w sosie śmietanowym też nie ma już nic do odkrycia, ale okazuje się, że to tylko złudzenie. Na ostatnie Święta przygotowałam śledzie z przepisu z kukbuk.pl - musztarda, miód, koper, śledzie, no i śmietana. Połączenie może niezbyt oczywiste, ale warto spróbować- smakowało wszystkim!
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO-ŚMIETANOWYM Z KOPERKIEM
Składniki:
6 filetów śledziowych
Na marynatę:
100 ml octu
200 g cukru
300 ml wody
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 ziaren pieprzu
Na sos:
4 łyżeczki musztardy stołowej
2 łyżeczki musztardy fransuckiej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
200 ml kwaśniej śmietany 30%
2 łyżki majonezu
1 pęczek koperku
sól
pieprz
Śledzie kroimy na małe kawałki (na jeden kęs). Składniki marynaty mieszamy ze sobą i zagotowujemy, odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie przekładamy do słoika i zalewamy je marynatą, odstawiamy do lodówki przynajmniej na jedną noc. Po tym czasie przygotowujemy sos, koperek drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Śledzie wyjmujemy z marynaty, delikatnie mieszamy z sosem. Przed podaniem odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mój ulubiony rodzaj śledzi :)
OdpowiedzUsuń