sobota, 3 lutego 2018

Ciasteczka milionera

Macie czasami ochotę na coś, co byłoby obłędnie słodkie, ale jednocześnie absolutnie nie chce Wam się stać godzinę przy piekarniku? Jest na to sposób :) Kruche ciasto, masa z mleka skondensowanego, na to migdały i wszystko polane czekoladą. Nie może nie wyjść :)



CIASTKA MILIONERA

Składniki:

Kruche ciasto:
Szklanka mąki
120g zimnego masła
4 łyżki brązowego cukru

Masa:
50g masła
400g mleka skondesowanego
4 łyżki brązowego cukru

Dodatkowo:
150-200g mlecznej czekolady
Migdały

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło i rozetrzeć palcami, do powstania grudek. Dodać cukier i wyrobić ciasto. Wyłożyć nim dno formy (na papierze do pieczenia), nakłuć widelcem i piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Masło, cukier i mleko skondensowane gotować na wolnym ogniu (kiedy zacznie wrzeć - gotować przez 5 minut). Masa powinna mieć jasnożółty kolor. Rozprowadzić ją na cieście i zostawić do ostudzenia.
Migdały ułożyć na wierzchu, lekko dociskając. Polać rozpuszczoną czekoladą i znów zostawić do ostygnięcia.

1 komentarz: