wtorek, 8 maja 2018

Sernik marcepanowy


Przy poprzednim serniku (z masłem orzechowym i karmelem, przepis tutaj) wspominałam, że jakąś niesamowitą fanką serników nie jestem, co nie zmienia faktu, że ostatnio upiekłam kolejny ;) Kruchy spód z ciasteczkami amaretti, ciężka masa sernikowa (tak, jak lubię) i gwiazdki z domowego marcepanu - naprawdę pyszny :)

SERNIK MARCEPANOWY

Składniki - wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej:

Na spód:
100g owsianych/pełnoziarnistych herbatników
60g ciasteczek amaretti
40g roztopionego masła

Na masę sernikową:
750g tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie
150g kremówki
szklanka cukru
3 duże jajka
1,5 łyżki skrobii ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki likieru amaretto

Na marcepan:
200g obranych migdałów
200g cukru pudru
Łyżka amaretto lub wody

Dodatkowo:
Dżem morelowy - przetarty przez sitko

Herbatniki i amaretii pokruszyć (wałkiem lub malakserem), wymieszać z masłem i wysypać do wyłożonej papierem formy. Mocno przyciskać do dna, aby spód był zwarty. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 10 minut. Wystudzić. Formę szczelnie owinąć folią aluminiową (najlepiej dwukrotnie), aby podczas pieczenia nie dostała się woda z kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki na masę dokładnie wymieszać, starając się nie napowietrzać masy (można to zrobić np. w malakserze). Wylać mieszankę na podpieczony spód, formę włożyć do większej brytfanny. Wstawić do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika, brytfannę napełnić gotującą się wodą (do połowy wysokości formy z sernikiem). Piec przez około godzinę (sernik najłatwiej sprawdzić dotykając masy - nie powinna się kleić). Ostudzić w uchylonym piekarniku.
Przygotować masę marcepanową: zmielić migdały aż do konsystencji mokrego piasku, dodać cukier puder i amaretto lub wodę. Rozwałkować, podsypując cukrem pudrem, wyciąć dowolne kształty i układać na posmarowanym dżemem serniku.

Na podstawie przepisu z witryny mojewypieki.com

2 komentarze: