Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
wtorek, 8 maja 2018
Sernik marcepanowy
Przy poprzednim serniku (z masłem orzechowym i karmelem, przepis tutaj) wspominałam, że jakąś niesamowitą fanką serników nie jestem, co nie zmienia faktu, że ostatnio upiekłam kolejny ;) Kruchy spód z ciasteczkami amaretti, ciężka masa sernikowa (tak, jak lubię) i gwiazdki z domowego marcepanu - naprawdę pyszny :)
SERNIK MARCEPANOWY
Składniki - wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej:
Na spód:
100g owsianych/pełnoziarnistych herbatników
60g ciasteczek amaretti
40g roztopionego masła
Na masę sernikową:
750g tłustego twarogu, zmielonego trzykrotnie
150g kremówki
szklanka cukru
3 duże jajka
1,5 łyżki skrobii ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki likieru amaretto
Na marcepan:
200g obranych migdałów
200g cukru pudru
Łyżka amaretto lub wody
Dodatkowo:
Dżem morelowy - przetarty przez sitko
Herbatniki i amaretii pokruszyć (wałkiem lub malakserem), wymieszać z masłem i wysypać do wyłożonej papierem formy. Mocno przyciskać do dna, aby spód był zwarty. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 10 minut. Wystudzić. Formę szczelnie owinąć folią aluminiową (najlepiej dwukrotnie), aby podczas pieczenia nie dostała się woda z kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki na masę dokładnie wymieszać, starając się nie napowietrzać masy (można to zrobić np. w malakserze). Wylać mieszankę na podpieczony spód, formę włożyć do większej brytfanny. Wstawić do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika, brytfannę napełnić gotującą się wodą (do połowy wysokości formy z sernikiem). Piec przez około godzinę (sernik najłatwiej sprawdzić dotykając masy - nie powinna się kleić). Ostudzić w uchylonym piekarniku.
Przygotować masę marcepanową: zmielić migdały aż do konsystencji mokrego piasku, dodać cukier puder i amaretto lub wodę. Rozwałkować, podsypując cukrem pudrem, wyciąć dowolne kształty i układać na posmarowanym dżemem serniku.
Na podstawie przepisu z witryny mojewypieki.com
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wyglada bardzo apetycznie, wyszedł idealnie
OdpowiedzUsuńa podobno sernik idealny nie istnieje :)
OdpowiedzUsuń