Zbliżała się kolejna „okazja” i chciałam zrobić tort bezowy.
Słodka, krucha z wierzchu i lekko ciągnąca się beza, chrupiące mleczne karmelki
i intensywnie czekoladowy krem z mascarpone. Pełnię smaku odczuwa się jednak
dopiero po przełknięciu ciasta, gdy na podniebieniu zostaje ostro-kwaśny smak…
imbiru. Jak się okazuje ta przyprawa świetnie komponuje się ze słodkościami :)
TORT BEZOWY Z KREMEM CZEKOLADOWYM I IMBIREM
Składniki:
6 białek
380g cukru pudru
Łyżka mąki ziemniaczanej
250ml śmietanki tortowej
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
375g mascarpone
łyżeczka imbiru (lub więcej)
120g karmelków mlecznych
Białka ubić, kiedy zaczną bieleć – stopniowo dodawać cukier, aż powstanie gęsta masa. Wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy 18cm i rozsmarować bezę, suszyć w piekarniku nagrzanym do 150°C (pierwsze 20 minut – dwie grzałki, kolejne 40 lub dłużej – z termoobiegiem). Ostudzić.
Śmietankę lekko ubić, czekolady roztopić w kąpieli wodnej i lekko je ostudzić. Stopniowo dodawać do śmietany, wciąż ubijając. Wymieszać z imbirem i mascarpone.
Na blacie bezowym rozsmarować krem i posypać pokruszonymi karmelkami, na to położyć następne blaty i powtórzyć. Przed podaniem schłodzić.
Przepis dołączam do akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz