Tort, który Wam prezentuję, jest zarezerwowany wyłącznie na specjalne okazje. To taka wariacja na temat tortu szwarcwaldzkiego – ale zmodyfikowałam kilka składników, to i tamto dodałam i wyszedł ten… potwór ^^ Trzy warstwy czekoladowego biszkoptu (obłędny zapach podczas pieczenia), przełożone kremem z nutą białej czekolady, do tego znowu krem z nutellą. I oczywiście wiśnie, mocno nasączone alkoholem. Jeśli zbliża się jakaś ważna uroczystość – koniecznie zerknijcie :)
TORT CZEKOLADOWY - mój ;)
Składniki (na formę o średnicy 26cm):
140g gorzkiej czekolady
75g masła
6 jajek – rozdzielonych na białka i żółtka
180g cukru
100g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo – na krem do przełożenia tortu:
250g mascarpone
250ml śmietany kremówki
100g białej czekolady
2 i ½ łyżki cukru pudru
Ponadto:
250g mascarpone
5 łyżek nutelli
Wiśnie – zalane rumem min. 24 godziny wcześniej lub użyte do zrobienia
domowej wiśniówki
Gorzką czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Żółtka z cukrem ubić na
puszystą masę i stopniowo dodać (wciąż miksując) ostudzoną czekoladę. Przesiane
mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubić na
sztywną pianę, następnie wmieszać mieszankę mączną. Pianę dodać do masy z
żółtek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia, natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Biszkopt
piec w temperaturze 180°C, przez 40 minut (po 20 włączyć termoobieg). Po
upieczeniu na chwilę zostawić w piekarniku, ostudzić.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę z cukrem pudrem lekko
ubić (nie na sztywno!), następnie łyżkami dodawać lekko przestudzoną czekoladę
(miksując), a potem – też stopniowo – mascarpone. Pierwszy blat nasączyć rumem
z sokiem z wiśnie lub wiśniówką, ułożyć wiśnie, przykryć połową kremu, na to
nałożyć drugi blat, znowu nasączyć, ułożyć pozostałe wiśnie i resztę kremu.
Ostatni blat tylko nasączyć alkoholem.
Nutellę i mascarpone dokładnie wymieszać i obłożyć kremem tort. Schłodzić ciasto
– zostawić na kilka godzin w lodówce.
Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
Chcę kawałek takiego potwora!.
OdpowiedzUsuń:D
UsuńWygląda zajefajnie ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję, dziękuję :)
Usuń