środa, 21 maja 2014

Raffaello


Pewnie chociaż raz jedliście ciasto rafaello, które co prawda nie za bardzo przypomina popularne kokosowe kuleczki, ale również jest pyszne :) Pyszny, budyniowy krem z kokosem zamknięty między warstwami krakersów… Sama mogę zjeść całą blaszkę ;)


RAFFAELLO
Składniki (na formę 35x25cm):
2 paczki krakersów (nie zużyjecie wszystkich)
200g wiórków kokosowych
4 żółtka
¾ l mleka
200g masła
opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
270g cukru

110g cukru, cukier waniliowy, żółtka, mąki i 250ml mleka zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru i wlać zmiksowany budyń. Gotować przez chwilę i wystudzić, następnie utrzeć z masłem i wiórkami.
Krakersy ułożyć na spodzie formy, przykryć masą budyniową i na to wyłożyć pozostałe krakersy.
 

3 komentarze:

  1. A kiedy dodać tą mąkę ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąki zmiksować razem z cukrami, żółtkami i mlekiem, poprawiam :)

      Usuń
  2. Dziękuję, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń