środa, 28 maja 2014

If you like Pina Colada...

Przyszedł czas na zrobienie nowych muffinek :) Tym razem wykorzystałam znane i raczej lubiane połączenie ananasa i kokosa. Ważnym dodatkiem jest tu rum, który świetnie przełamuje słodki smak ciasta. I deszcz za oknem przestaje przeszkadzać ;)


MUFFINKI PINA COLADA

Składniki na 8 muffinek:
45g mąki pełnoziarnistej
50g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
50g wiórków kokosowych
130g ananasa z puszki
łyżka rumu
jajko
60g cukru
3 łyżki oleju (tak robiłam, ale sądzę, że 2 wystarczą)
130g maślanki

Ananasa odcedzić, drobno pokroić i wymieszać z rumem, odstawić. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pełnoziarnistą, wiórkami, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajko roztrzepać i wymieszać z olejem, maślanką i cukrem. Dodać ananasy z rumem, a potem mieszankę mączną i mieszać do powstania jednolitego ciasta. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, następnie wyjąć z piekarnika, ale zostawić w formie, aby muf finy odpoczęły. Wystudzić, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


Przepis dołączam do akcji:
  Piknik majowy
Jeść czy grać?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz