Przyszedł czas na letnią tartę :) Kruchy spód, mocno
cytrynowy, słodko-kwaśny krem (ten kolor!) i chrupiąca z zewnątrz beza.
Najlepiej smakuje w towarzystwie owoców – z truskawkami tworzy świetny duet :)
Może nie jest to ciasto błyskawiczne w wykonaniu, ale warto chwilę poświęcić
dla tego smaku ;)
LEMON MERINGUE PIE – TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ
Składniki:
1 ½ szklanki mąki 210g
łyżka cukru pudru
140g zimnego masła
3 żółtka
2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo (krem):
szklanka mąki kukurydzianej
1 ½ szklanki cukru pudru
szklanka soku z cytryny
½ szklanki wody
2 łyżki skórki z cytryny
100g masła
żółtko
I jeszcze (beza):
3 białka
100g cukru
Mąkę, cukier puder i masło wymieszać do powstania grudek. Dodać żółtka i wodę i wyrobić do powstania gładkiego ciasta. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny, po tym czasie wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i piec w temperaturze 220°C przez 10-15 minut (u mnie tylko 8 minut). Wystudzić.
Wymieszać mąkę kukurydzianą z cukrem, dodać sok z cytryny i wodę i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotować na dużym ogniu, mieszając, aż mieszanka zacznie gęstnieć. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez minutę, zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, masło i żółtko i dokładnie wymieszać. Całość ostudzić i wyłożyć krem na spód tarty. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Wyłożyć na tarty i piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 10 minut (beza powinna być twarda z wierzchu i miękka w środku).
Przepis pochodzi z programu „Ugotowani” (http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-karoliny-grzesiczak-4-sezon-wroclaw,82666.html)
LEMON MERINGUE PIE – TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ
Składniki:
1 ½ szklanki mąki 210g
łyżka cukru pudru
140g zimnego masła
3 żółtka
2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo (krem):
szklanka mąki kukurydzianej
1 ½ szklanki cukru pudru
szklanka soku z cytryny
½ szklanki wody
2 łyżki skórki z cytryny
100g masła
żółtko
I jeszcze (beza):
3 białka
100g cukru
Mąkę, cukier puder i masło wymieszać do powstania grudek. Dodać żółtka i wodę i wyrobić do powstania gładkiego ciasta. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny, po tym czasie wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i piec w temperaturze 220°C przez 10-15 minut (u mnie tylko 8 minut). Wystudzić.
Wymieszać mąkę kukurydzianą z cukrem, dodać sok z cytryny i wodę i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotować na dużym ogniu, mieszając, aż mieszanka zacznie gęstnieć. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez minutę, zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, masło i żółtko i dokładnie wymieszać. Całość ostudzić i wyłożyć krem na spód tarty. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier. Wyłożyć na tarty i piec w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 10 minut (beza powinna być twarda z wierzchu i miękka w środku).
Przepis pochodzi z programu „Ugotowani” (http://ugotowani.tvn.pl/przepisy,950,n/przepisy-karoliny-grzesiczak-4-sezon-wroclaw,82666.html)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz