Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
sobota, 19 lipca 2014
Kremowy ekspres
Przychodzą goście, a w mojej lodówce światło i resztki z całego tygodnia. Uratował mnie szybki krem czekoladowy i truskawki, które... przywieźli goście :)
CZEKOLADOWY KREM Z OWOCAMI
200 g serka mascarpone
100 g śmietany kremówki
pół tabliczki gorzkiej czekolady
półtorej łyżki cukru pudru
cztery łyżki koniaku
truskawki
brzoskwinie
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Dodajemy przestudzoną czekoladę i alkohol (u mnie koniak, ale może być inny) i deliktanie mieszamy. Tak przygotowany krem podajemy z owocami, u mnie były to truskawki i brzoskwinie. Deser można schłodzić przed podaniem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz