wtorek, 29 lipca 2014

Na zimę



Ciężko w to uwierzyć, ale już za kilka miesięcy będziemy siedzieć przed kominkami i podziwiać śnieg prószący za oknem. W takich chwilach najlepiej smakuje herbata z sokiem malinowym i dziś przedstawiam Wam przepis na taki gęsty, aromatyczny sok. W przeciwieństwie do sklepowego soku zawiera dużo malin, jest pozbawiony jakichkolwiek nienaturalnych konserwantów, a smak jest tak intensywny, że spodziewałam się natrafić na malinowe pestki :)

SOK (SYROP) MALINOWY


Składniki na litr soku:
1200g malin
1kg cukru

Maliny i cukier przesypywać warstwami w słoju (cukier musi być na wierzchu), słój przykryć gazą i zabezpieczyć ją gumką. Odstawić na tydzień na słońce. 

 
Po tym czasie zawartość przełożyć do garnka, zagotować i (odsączając pestki) gorący przelać do butelek.

Przepis dołączam do akcji:
Przetwory

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz