Co prawda już poprzedni wpis był „ostatnim letnim
dzwonkiem”, ale sezon na letnie owoce jeszcze chwilę trwa ;) Dzisiaj przyszła
pora na proste, ciemne ciasto o delikatnym, orzechowym smaku, do tego słodka
bita śmietana, pyszne maliny i na wierzchu pomarańczowa galaretka. Taki opis to
chyba wystarczająca reklama ;)
CIASTO KAKAOWO-ORZECHOWE Z MALINAMI
Składniki (na formę 25x30cm):
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki mielonych orzechów laskowych
¼ szklanki kakao
¾ szklanki cukru
4 łyżki wody
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 galaretki pomarańczowe
500ml śmietanki tortowej
½ - ¾ szklanki cukru pudru
pół pojemniczka malin
ok. 150g dżemu wiśniowego
Mąki, orzechy i kakao wymieszać. Żółtka wymieszać z wodą, a białka z cukrem ubić na sztywną masę. Miksując dodać żółtka, gdy masa się połączy, delikatnie wymieszać z mieszanką mączną. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, piec w temperaturze 170°C, 10 minut z termoobiegiem i kolejne 10 na dwóch grzałkach.
Śmietankę mocno ubić z cukrem, galaretki zalać 900ml gotującej się wody i odstawić do ostygnięcia. Ubitą śmietanę wyłożyć na posmarowane dżemem, ostudzone ciasto, udekorować malinami i prawie ściętą galaretką. Wstawić do lodówki, aby galaretka ostatecznie się ścięła.
Mąki, orzechy i kakao wymieszać. Żółtka wymieszać z wodą, a białka z cukrem ubić na sztywną masę. Miksując dodać żółtka, gdy masa się połączy, delikatnie wymieszać z mieszanką mączną. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, piec w temperaturze 170°C, 10 minut z termoobiegiem i kolejne 10 na dwóch grzałkach.
Śmietankę mocno ubić z cukrem, galaretki zalać 900ml gotującej się wody i odstawić do ostygnięcia. Ubitą śmietanę wyłożyć na posmarowane dżemem, ostudzone ciasto, udekorować malinami i prawie ściętą galaretką. Wstawić do lodówki, aby galaretka ostatecznie się ścięła.
Hmm dla mnie już same maliny to dobra reklama:) Oj smakowite!
OdpowiedzUsuńwidzę, że się rozumiemy ;)
UsuńBardzo lubię takie lekki ciasta:)
OdpowiedzUsuń