Ostatnio miałam ochotę na danie, którego moja mama dawno nie
robiła. Zakasałam rękawy i zrobiłam wszystko zgodnie z jej instrukcjami – i
wyszło pysznie! Miękka, łagodna cukinia z solidną porcją mięsa i aromatycznym
sosem pomidorowym – obiad prosty, ale jaki pyszny :)
FASZEROWANA CUKINIA
Składniki na 4 porcje:
2 cukinie
500g mielonego mięsa wieprzowego
Jajko
5 łyżek bułki tartej
5 łyżek wody
½ cebuli
Sól
Pieprz
ok. 250g pomidorów z puszki/słoika
Ząbek czosnku
Suszona bazylia
oregano
oliwa
Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, solą, pieprzem, jajkiem i wodą i wyrabiać przez kilka minut. Cukinie przekroić i wydrążyć łyżką pestki, napełnić mięsem i położyć w brytfance wysmarowanej oliwą. Pomidory podgrzać w rondelku, wymieszać z czosnkiem, bazylią i oregano, sosem polać cukinie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut (w trakcie pieczenia można posypać startym serem). Podawać z ryżem i sosem czosnkowym.
Uwielbiam :) !!!
OdpowiedzUsuń