piątek, 14 listopada 2014

Chlebek owsiany z żurawiną i miodem


Macie czasami wyrzuty sumienia za te wszystkie zjedzone słodkości? Ja też. I nadal macie ochotę na coś pysznego? Ja też. I nie wiecie, jak oszukać wyrzuty sumienia? A ja już wiem ;) Dzisiaj przedstawiam Wam prosty przepis na pyszny, lekko słodki chlebek, idealny na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Z dodatkiem płatków owsianych, dużą ilością żurawiny, słodzony miodem i z chudym mlekiem. Brzmi całkiem zdrowo ;)

CHLEBEK OWSIANY Z ŻURAWINĄ I MIODEM

Składniki (na dużą keksówkę):
2 1/2 szklanki mąki
szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki miodu
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 jajka
szklanka suszonej żurawiny (lub 2 szklanki świeżej)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Mąkę przesiać, wymieszać z płatkami, sodą, solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Miód, olej, mleko i jajka wymieszać w drugiej misce i dodać do niej suchą mieszankę. Krótko wymieszać, dodać żurawinę i przelać ciasto do natłuszczonej keksówki. Piec w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 40 minut.
Przepis pochodzi  z witryny eat-yourself-skinny.com

2 komentarze:

  1. Wyrzuty sumienia niepotrzebne, same dobroci :D I wygląda bardzo yummy!

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi nie tylko zdrowo, ale i pysznie :) cudowny pomysł, naprawdę!

    OdpowiedzUsuń