Pierwsza zasada pisania bloga o gotowaniu? Gotuj i pisz. Ostatnio nie miałam okazji nic wrzucać (lenistwo nie ma z tym nic wspólnego! no, może trochę...), ale w trakcie grzebania wśród zdjęć odnalazłam prehistoryczny obrazek ciastek czekoladowych. Doskonale pamiętam, jakie były: wilgotne, słodkie, a przede wszystkim cudownie czekoladowe! Wypróbujcie sami :)
WILGOTNE CIASTKA CZEKOLADOWE
Składniki (na 50 ciastek):
220g mąki
9 łyżek kakao
115g masła
160g cukru
200g czekolady (gorzkiej lub po 100g gorzkiej i mlecznej)
170ml maślanki
pół łyżeczki sody
łyżeczka cukru z wanilią
szczypta soli
Mąkę, sodę, sól wymieszać. Masło roztopić i dokładnie wymieszać z kakao. Dodać cukier, cukier z wanilią i maślankę, połączyć. Powoli dodawać mąkę (wciąż miksując), na koniec dorzucić posiekaną czekoladę. Ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu ciastka stwardnieją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz