CIASTKA CYTRYNOWE
Składniki (na ok. 20 ciastek):
1 tabliczka białej czekolady
4 łyżki masła
150 g cukru
2 jajka
otarta skórka z dwóch cytryn
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g mąki
cukier puder
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w tym samym czasie ucieramy mikserem cukier z jajkami. Nie przestając mieszać (miksować), do masy jajecznej powoli wlewamy czekoladę z masłem, a następnie dodajemy skórkę i sok z cytryny. Cały czas miksując, do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masa powinna dość gęsta (może pojawić się potrzeba dodania większej ilości mąki). Masę odstawiamy na 40- 60 minut do lodówki. Po tym czasie formujemy z masy małe kulki i obtaczamy je w cukrze pudrze. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. Można jeść ciepłe, smacznego!
Porywam Ci kilka tych pyszności :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
Usuńpyyyyszności :)
OdpowiedzUsuń