sobota, 14 lutego 2015

Słoneczna


Chyba nie ma nic lepszego niż miska pełna gorącej, parującej zupy w chłodne popołudnie. Dzisiaj przedstawiam Wam taką, która dzięki dodatkowi imbiru rozgrzewa jeszcze lepiej ;) Lekko słodka, bo jej głównym składnikiem jest żółciutka kukurydza. Od razu cieplej :)

KREM KUKURYDZIANY

Składniki:
2 i 1/2 puszki kukurydzy
1 i 1/2 marchewki
pietruszka
seler
1/2 pomarańczy (najlepiej filety)
4 łyżki mleka kokosowego
Dodatkowo:
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
szczypta kminku
1/2 cm kawałek imbiru
papryczka chilli
sól
pieprz
szczypta kurkumy

Zagotować litr wody. Wrzucić pokrojoną marchewkę i całą pietruszkę i seler. Dodać przyprawy oraz pomarańczę i gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać mleko kokosowe. Wyłowić liść laurowy, ziele angielskie, pietruszkę i seler, Zupę zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko.



 Przepis dołączam do akcji:
ZUPA KREM

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz