Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
sobota, 28 lutego 2015
Śniadanie idealne
Jogurt z granolą i owocami to jeden z moich ulubionych zestawów śniadaniowych. A kiedy zrobi się granolę samemu - smakuje jeszcze lepiej :) Wrzucam przepis bazowy, który łatwo można modyfikować, dodając bakalie czy czekoladę. Rozgrzejcie piekarniki i do dzieła :)
GRANOLA
Składniki:
350g płatków owsianych górskich (z czego 100g warto zastąpić orzechami)
50g płatków migdałowych lub wiórków kokosowych
Dodatkowo:
sok z 1 dużej cytryny
2 łyżki miodu
60g cukru, najlepiej brązowego (część można zastąpić cukrem waniliowym)
100ml wody lub soku
łyżka oleju
pokruszona czekolada, suszone owoce - opcjonalnie
Płatki owsiane, migdałowe i orzechy wymieszać. Wodę, miód, olej i sok z cytryny zagotować i gorącym płynem zalać płatki, wymieszać. Dodać cukier i znów wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mniej więcej rozprowadzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut (co 10 minut przemieszać). Po ostudzeniu wymieszać z czekoladą czy suszonymi owocami.
Podana kaloryczność dotyczy wersji z płatkami migdałowymi, bez orzechów, z wodą (a nie sokiem) i bez dodatków :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńtaka domowa granola nie ma sobie równych!
OdpowiedzUsuń