niedziela, 19 lipca 2015

Carpaccio po polsku


Odkąd pamiętam lubię buraki - ćwikła, barszcz czerwony, zasmażane podawane do obiadu - pycha. Dziś proponuję buraka w trochę mniej tradycyjnej odsłonie i myślę, że to "carpaccio" przekona nawet tych, dla których jedzenie buraczków to najgorsza trauma z przedszkola.

CARPACCIO Z BURAKÓW

Składniki:
2 średniej wielkości buraki
150 g fety
2-3 łyżki pestek słonecznika lub rozdrobnionych orzechów włoskich
rukola
ocet balsamiczny 
oliwa

Buraki gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Fetę kroimy w dużą kostkę. Duży talerz wykładamy cienką warstwą rukoli, układamy na niej plastry buraka, posypujemy fetą i pestkami słonecznika. Całość polewamy oliwą i octem balsamicznym.

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

1 komentarz:

  1. Cześć,

    Nominowałem Cię do Liebster Blog Award. Jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie to zapraszam gorąco na Mój blog ( http://jedzenie-mistrza.blog.pl )

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń