Strony
Etykiety
ananas
banany
borówki
brokuły
budyń
cebula
chilli
ciastka
ciasto
cynamon
cytryna
czekolada
czekolada biała
czosnek
drożdże
herbatniki
jogurt
kakao
karmel
kawa
kokos
krewetki
kuchnie świata
maliny
mango
marchew
mascarpone
migdały
miód
mleko w proszku
muffiny/babeczki
oliwki
otręby owsiane
papryka
pieczarki
płatki owsiane
pomarańcze
pomidory
rum
sałatka
serek wanilinowy
sernik
śmietana
świąteczne
tarta
tort
truskawki
twaróg
wieprzowina
wiśnie
wykorzystanie białek
wykorzystanie żółtek
ziemniaki
żurawina
czwartek, 16 lipca 2015
Cytrynowe
Od dłuższego czasu nie piekłam żadnych babeczek. W końcu kilka dni temu upiekłam blaszkę tych pyszności: miękkie, aromatyczne, z pysznym kremem. Idealne na letnie popołudnie :)
BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM
Składniki na 16 babeczek:
200g masła
200g twarogu
260g cukru
4 jajka
skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody
Dodatkowo:
80g masła
300g mascarpone
cukier puder - do smakusmaku (100-200g)
skórka z cytryny
sok z 1/2 cytryny
Masło utrzeć z twarogiem, cukrem, skórką, sokiem i jajkami. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą, następnie dodać do masy maślanej i szybko wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek i piec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (z termoobiegiem).
Dokładnie wymieszać składniki na krem i wyłożyć na ostudzone babeczki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz