Pewnie niektórzy zauważyli, że mam hopla na punkcie kuchni azjatyckiej. Przyznaję się bez bicia - tak to prawda. Szczególnie lubię, gdy w azjatyckim świecie kulinarnym znajduję potrawy podobne do naszych - polskich, które po ugryzieniu dają zupełnie inne (od tych oczekiwanych) doznania. Dziś pierogi.
PIEROŻKI AZJATYCKIE
PIEROŻKI AZJATYCKIE
Składniki na ciasto na ok. 22 sztuki:
125 ml gorącej wody
Mąkę przesiewamy przez sitko. Mieszając widelcem wlewamy do
niej stopniowo wodę (tuż po zagotowaniu). Po połączeniu składników ciasto
wygniatamy rękoma przez około 6-7 minut. Należy to robić bardzo ostrożnie,
ponieważ ciasto będzie gorące. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut,
najlepiej przykryte wilgotną ściereczką. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy
i za pomocą szklanki wycinamy z niego kółka. Nadziewamy (przepisy na
proponowane nadzienia poniżej) i lepimy pierogi.
Ja swoje pierożki gotowałam przez 3-4 minuty w bulionie
(przepis tutaj) i podałam z zupą. Możemy je również ugotować w osolonej wodzie
lub na parze i podać posypane świeżą dymką lub kolendrą z sosem sojowym do
maczania.
Składniki na nadzienia:
I nadzienie - z kaczki:
1 pierś kaczki bez skóry
1 ząbek czosnku
1 źdźbło trawy cytrynowej
2 łyżki sosu sojowego
garść świeżej kolendry
II nadzienie – z krewetek
1 ząbek czosnku
1 źdźbło trawy cytrynowej
2 łyżki sosu sojowego
garść świeżej kolendry
Składniki każdego nadzienia należy ze sobą zmielić. Dla
nadania dodatkowej ostrości można dodać po kawałku ostrej papryczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz